Gå till innehåll

Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs

Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef för Ung Privatekonomi, guidar dig hur du enkelt kan skapa en budget och stärka ditt sparande.

Med rätt verktyg och strategier kan du både stärka ditt sparande och nå dina ekonomiska mål snabbare. Det behöver inte vara komplicerat, med några enkla steg kan du få bättre koll på din ekonomi, menar Emma Hedman.

– Jag brukar jämföra sparande med att träna. Precis som att vi mår bra av fysisk aktivitet, mår vi bra av att ha koll på vår ekonomi. Men till skillnad från träning kräver sparande bara ett bra beslut – inte ständig disciplin. Gör en budget och starta ett automatiskt månadssparande, sedan är du igång, säger Emma Hedman.

4 tips från sparexperten

1.Budgetera för att nå dina ekonomiska mål

Gör en enkel månadsbudget och få en överblick över din ekonomi. Det handlar om att ha koll på hur mycket pengar som kommer in på kontot varje månad och hur mycket fasta kostnader man har. Använd kalkylark, papper och penna eller gratismallar på nätet – det viktigaste är att det fungerar för dig. Se till att dina utgifter alltid är lägre än dina än intäkter, så du kan spara regelbundet. Gör det till en vana att få en överblick över din ekonomi och det kommer genast bli mycket roligare att spara

2.Se över onödiga utgifter

Många bäckar små. Jag tycker att man ska gå igenom sitt konto och se var pengarna faktiskt tar vägen. Är det den dyra utekaffen som drar iväg eller är det dryckesmaskinen på gymmet som är boven? Börja räkna på hur mycket du egentligen gör av med, gärna på årsbasis, och vad du kan spara in på. I slutändan är det småköpen som gör stor skillnad  för ditt sparande. I matbutiker kan du även spana efter kampanjer och jämförelsepriser.

3.Sparpengar på autopilot

Ett automatiskt månadssparande är nyckeln till ekonomisk framgång, förslagsvis i en global indexfond. Låt pengarna dras samma dag som lönen kommer in – då hinner du inte sakna dem. Sedan är det viktigt att våga fråga om hjälp om du känner dig osäker. Hör dig runt bland dina nära och kära och ta inspiration från varandra. Aktörer som Unga Aktiesparare har webbinarium med information om hur man kommer igång med fonder eller aktier, där du kan lära dig mycket. Om du sparar till något på kort sikt kan ett sparkonto med ränta vara det bästa alternativet.

4.Sätt upp delmål som gör sparandet roligare

Bryt ner ditt stora sparmål i mindre, uppnåeliga mål. Stora mål kan kännas avlägsna och det är en skön känsla att känna att det går i rätt riktning. Vill du spara till en kontantinsats? Sätt en siffra för dig själv hur mycket du behöver spara ihop. Dela sedan in det i hur mycket du skulle kunna spara varje månad och hur lång tid det kommer att ta innan du är där. Och glöm inte att fira varje delmål och milstolpe du når.

FOTO: Privat

Emma Hedman, verksamhetschef, Ung Privatekonomi

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter