Betala och res tryggt i sommar – här är våra 6 bästa tips
Snart är semestern här. Behöver du extra skydd för resan, ska du välja lokal valuta, hur säkrar du kort och skyddar dig mot bedrägerier? Vi hjälper dig få en tryggare sommar – oavsett om du packar resväskan för en utlandsresa eller en skön ledighet i Sverige.
1. Skaffa extra skydd på resan
Betala minst 75 % av resan med ditt Skandia kort och få en kompletterande reseförsäkring. Försäkringen är ett bra komplement till det vanliga reseskyddet som du till exempel får med din hemförsäkring.
I reseförsäkringen ingår bland annat avbeställningsskydd och ersättning vid olycksfall. Dessutom ingår ersättning vid bagageförsening och ett extra skydd när du till exempel betalar hyrbil med kortet. Läs mer om vår reseförsäkring.
2. Välj lokal valuta
Välj helst lokal valuta i betalterminalen om du befinner dig utomlands. Oftast får du en bättre växelkurs genom Visa än den kurs som butiken sätter om du väljer svenska kronor. Oavsett redovisas dina köp och uttag i svenska kronor på kontoutdraget eller kreditkortets faktura. Läs mer om valutaväxlingspåslag.
3. Lämna plånboken hemma
Anslut ditt kort till Apple Pay, Samsung Pay eller Google Pay och slipp ta med dig plånboken till badstranden. När du blir sugen på en glass betalar du enkelt med din telefon eller smartklocka. Anslut dig också till Swish för smidig betalning av det oväntade loppisfyndet.
4. Säkra kortet med köpgränser och regionspärr
Logga in på internetbanken och sätt upp köpgränser och regionspärrar på ditt kort. Du kan också justera din beloppsgräns för swishbetalningar.
5. Spara numret till spärrservice
Sist men inte minst, spara numret till spärrservice 0771-33 20 00 i din telefon. Om du upptäcker att kortet är borta är det skönt att snabbt kunna ringa oss och spärra kortet.
6. Skydda dig mot bedrägerier
Just nu är det vanligt förekommande med bedrägerier där bankkunder blir kontaktade via telefonsamtal eller falska sms. Du kan skydda dig genom att tänka på följande saker.
- Ge aldrig någon annan tillgång till ditt BankID eller dina koder.
- Innan du loggar in med BankID, säkerställ att du är på rätt webbplats.
- Titta noga på texten i BankID så att den stämmer mot den identifiering du vill göra.
- Misstänker du att du har blivit drabbad, kontakta genast vår kundservice.
Nu lanserar vi Google Pay!
Du betalar smidigt med din mobil eller smartklocka i butiker och online. Vi är också stolta att bjuda in Fitbit Pay och Garmin Pay till vår familj av smarta betallösningar.
Läs mer om mobila plånböckerAndra läser om
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer
Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs
Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer