Missen kostade henne miljoner - här är Anns råd till andra
Här bjuder Ann Söderlund på sina bästa spartips - men också sina ekonomiska misstag (och framför allt tipsen hon lärt sig av dem).
Ann Söderlund är känd som journalist, programledare, poddare och författare. Nu brer hon ut sina vingar ytterligare. Närmast genom en satsning på egendesignade smycken, och flera inredningsprodukter är på gång.
– Det ska bli ett imperium - som Martha Stewart fast utan skattesmitningen! säger hon i vår podd En påse pengar.
Spara undan "utan att det märks"
Ann har alltid haft ett gott självförtroende, även ekonomiskt.
– Det har alltid varit otroligt viktigt för mig att ha egna pengar, sen jag var fem år. Att ha en egen ekonomi har nästan varit det viktigaste i mitt liv. Det måste finnas en liten buffert och en väg ut. Det är därför jag startar nya grejer hela tiden för jag kan inte lägga alla ägg i samma korg, säger hon.
Hon började pensionsspara "väldigt tidigt" och när hon får pengar sparar hon gärna undan dem och låtsas att de aldrig fanns.
– Det handlar om vad kan du dra ner på. Ofta kan man dra ner på mycket utan att det påverkar kvalitén i livet, säger hon.
Missarna - som blev lärdomar
Men visst har hon även råkat trampa fel.
– När jag var praktikant på TV4 köpte jag in mig på några aktier, men så sålde jag dem direkt och köpte en soffa. Jag ångrar verkligen det idag. Fast jag har mitt lilla sparkapital, säger hon.
En annan motgång var den stora bostadsmissen på Gotland (a.k.a "katastrofen") som kostat henne miljoner och som kan bli onödigt svår att reparera.
– Jag har gått igenom en tuff läxa tycker jag. Vi hade vårt sommarställe på Gotland. För två år sedan tänkte vi att det aldrig mer skulle peaka. Så vi sålde med planen att köpa nytt direkt. Alla i byn tyckte att ”oj fick ni så mycket pengar?”. Och nu har det gått upp 35%. Så vi hade inte råd att köpa eller bygga något nytt eftersom allt blev dubbelt så dyrt, berättar hon och tillägger:
– Det var inte den första motgången, men den första riktigt stora. Det var en viktig insikt. Att om du verkligen, verkligen älskar något så ge inte upp det för allt i världen. Du kanske inte kan få tillbaka det.
1. Börja månadsspara utan det märks, med ett automatiskt sparande så att pengarna dras direkt när lönen kommer.
2. Sprid risken över tid genom att regelbundet investera i fonder.
3. Installera en app som ger överblick av vad du lägger pengar på. Två kaffe om dagen blir mycket över en månad, till exempel.
4. Gör en budget för att upptäcka ditt eget köpmönster.
5. Håll koll på din ekonomi när du är i ett förhållande. "Det är så romantiskt, det är Romeo och Julia."
Lyssna närmare på Anns resonemang – och få fler tips – i vår podd:
Leta upp avsnitt 42 här: > Lyssna på Spotify > Lyssna på Podcaster > Lyssna här på sajten
Vad kan ett månadssparande ge?
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer
Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs
Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer