Gå till innehåll

Marknad: Finns mer att hämta under 2025

2024 bjöd på rekordavkastningar, särskilt i USA där främst AI-bolagen drev upp marknaderna. Trots att aktievärderingarna nu är höga på vissa håll finns det fortsatt optimism för börsåret 2025. Med tanke på de positiva utsikterna gällande svensk ekonomi kan det vara på plats att se över andelen svenska aktier i portföljen. Men risken för ett utbrett handelskrig är ett orosmoln.

En stor del av uppgången i USA under de senaste två åren har varit koncentrerad till de hajpade teknikbolagen.

2024: Stora skillnader i avkastning


2024 präglades av osäkerhet och stora svängningar. Men trots det slog många av världens börser nya rekord, även om det finns stora regionala skillnader i avkastning. I topp hittar vi amerikanska MSCI USA-index som i svenska kronor avkastade omkring 36 procent.  Även den japanska aktiemarknaden utvecklades starkt och avkastade 20 procent. I Sverige och Europa var avkastningen något mer dämpad (men ändå god) och börserna steg med 7 respektive 13 procent, vilket kan tyckas vara något blekt i förhållande till USA.   

Är AI-bolagen i USA över-hajpade? 


En stor del av uppgången i USA under de senaste två åren har varit koncentrerad till de hajpade teknikbolagen, som numera kallas för BATMMAAN. Bolagen känner ni igen, det handlar om  Broadcom, Apple, Tesla, Microsoft, Meta Platforms, Alphabet, Amazon och Nvidia.Donald Trump aviserade nyligen även en gigantisk satsning på AI, med ett 500 miljarder dollar stort projekt som heter "Stargate". Förväntningarna är stora och många hoppas på att AI-utvecklingen ska leda till högre produktivitet i samhället och på sikt ökade bolagsvinster. 

Men den senaste tidens aktieuppgång har också resulterat i ansträngda aktiemarknadsvärderingar. En del investerare börjar nu ifrågasätta hur länge dessa bolag kan fortsätta leverera och slå de högt ställda vinstförväntningarna. I början av året nåddes vi även av nyheterna att det kinesiska AI-bolaget DeepSeek på kort tid har tagit fram en teknik som kan konkurrera med de amerikanska bjässarna, till en bråkdel av kostnaden. Hur mycket Kina investerar inom AI-området är svårt att veta, men det står klart att konkurrensen ökar nu när fler bolag från Kina väntas utmana de amerikanska bjässarna. Samtidigt innebär de höga värderingarna att marknaden blir mer känslig för negativa nyheter och det gäller att bolagen fortsätter slå de högt ställda vinstförväntningarna. 

Finns skäl till fortsatt optimism


Värderingarna i USA är höga, både ur ett historiskt perspektiv och i relation till andra marknader. Men man ska komma ihåg att vinsterna för de amerikanska bolagen som helhet faktiskt fortsätter att växa. Prognoserna pekar dessutom på att bolagsvinsterna kommer försätta stiga under året.  

Framtiden är alltid oviss men på det stora hela finns det goda skäl att vara optimistisk gällande börsutvecklingen under 2025, förutsatt att handelskriget inte eskalerar ytterligare. Riskaptiten är fortsatt god, styrräntorna väntas fortsätta nedåt och tillväxten, särskilt i USA, väntas fortsätta vara stark. Men det gäller att man har en väldiversifierad portfölj som kan klara svängningarna längs vägen.   

Dollar, dollar, dollar 


Dollartrenden har varit mycket stark under en längre tid och den svenska kronan har därmed fortsatt försvagats. Det är viktigt att påpeka att denna försvagning inte beror på någon oro för svensk ekonomi, utan snarare på dollarns styrka. Marknaden förväntar sig att den ekonomiska politiken i USA tillsammans med en fortsatt stark amerikansk tillväxt kommer att gynna dollarn framöver. Dessutom är dollarn en "tillflykts”-valuta som ofta stärks även i oroliga tider. 

Det finns anledningar att tro på fortsatt starkare dollar framöver. Det kan exempelvis handla om ett ökat inflationstryck i USA i spåren av de aviserade handelstullarna eller finanspolitiken som väntas bli mer expansiv med planerade skattesänkningar. Det kan också handla om allmän osäkerhet kring den globala ekonomin eller den geopolitiska situationen. I sådana lägen brukar dollarn ofta gå starkt.  

Men det finns också argument för svagare dollar på lite sikt. Skulle exempelvis planerna om ofinansierade skattelättnader gå igenom och öka statsskulden kan det försvaga förtroendet för amerikanska obligationer och dollarn. Man ska dock komma ihåg att valutor är notoriskt svåra att prognostisera och var växelkursen ska ta vägen härnäst är snudd på omöjligt att besvara. Men den accelererande dollarstyrkan innebär att rekylrisken har ökat.  

Dags att vikta upp Sverige  


Den svaga kronan är givetvis problematisk på många sätt och vis. Men det finns även en positiv aspekt som ofta glöms bort.Svenska placerare är duktiga på att placera sina pengar utomlands, exempelvis i globala aktiefonder. Och när kronan försvagas stiger värdet på dessa utländska tillgångar. Ett världsindex (MSCI World) mätt i svenska kronor avkastade 29 procent under 2024. Avkastningen på svenska sparares utländska aktieplaceringar nådde alltså nya rekordnivåer. Valutautvecklingen gör att det nu är ett bra tillfälle att fundera kring hur stor andel svenska aktier man vill ha i sin portfölj. Den svenska kronan har inte varit på denna svaga nivå mot dollarn sedan IT-kraschen i början av 2000-talet. Samtidigt kan en starkare konjunktur framöver bidra till att kronan återhämtar sig, vilket i sin tur kan påverka avkastningen på globala investeringar negativt. 

Vår syn är att svenska sparare bör se över andelen svenska aktier i portföljen (läs mer här). Med tanke på att den svenska ekonomin förväntas stärkas under kommande år och att många svenska bolag handlas till attraktiva värderingar, ser vi en möjlighet för sparare att öka sin andel av svenska aktier i portföljen.

 

Tänk på

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.