Gå till innehåll

Placeringsutsikter 2025: Året då skillnaderna blir tydliga

Ledande indikatorer för den globala tillväxten är på uppgång och pekar på en konjunkturåterhämtning. Men utsikterna är osäkra. Under ytan finns stora tillväxtskillnader mellan ekonomier där USA fortsatt är bäst i klassen medan Europa tydligt har halkat efter. I Sverige är förutsättningarna för återhämtning på plats, men hushållens försiktighet har försenat konjunkturförbättringen.

En stor risk för framtida tillväxt är att politiska beslut.

Gapet mellan USA och Europa växer 

I USA är tillväxten fortsatt stark och den högre räntenivån verkar inte ha orsakat några större problem för ekonomin som helhet. Samtidigt har den politiska osäkerheten ökat med en ny president som lovat stora och radikala förändringar. Tullhoten mot Kina har redan förverkligats och Kina har dessutom svarat med motåtgärder. Framtiden är oviss men en sak är säker: den nya presidenten kommer göra allt för att den amerikanska ekonomin och börserna ska fortsätta lysa som den starkaste stjärnan på den globala scenen.  

I Europa fortsätter problemen att hopa sig. Både Tyskland och Frankrike är politiskt pressade, vilket försvårar situationen i en redan svag tillväxtmiljö där hot om tullar späder på oron. Tyskland, som är Europas största ekonomi, står inför stora utmaningar och behöver genomföra strukturella förändringar inom flera områden, såsom bilindustrin, energiförsörjningen och produktiviteten. Samtidigt har konsumenterna varit försiktiga. Nu när räntan kommit ned har de valt att spara istället för att konsumera. Europa befinner sig därmed i en svår situation med politisk osäkerhet, svag tillväxt och låg efterfrågan, vilket gör att den ekonomiska klyftan mellan USA och Europa troligen kommer fortsätta att vidgas. 

Sverige: Konsumtionen avgör


I Sverige är den ekonomiska aktiviteten fortfarande svag men förutsättningarna för en återhämtning finns på plats och det finns tecken på att konjunkturen börjar vända. Hushållens konsumtion kommer att vara avgörande för att återhämtningen ska ta fart ordentligt. Framåtblickande indikatorer pekar på att hushållen är optimistiska om framtiden, vilket är ett styrketecken. Läs mer om vår syn på svensk ekonomi här och svenska aktier här. 

Kina – svagt trots stimulanser


Bland tillväxtmarknader har Kina fortsatt stora ekonomiska utmaningar. Sedan 2021 har ekonomin tyngts av stora problem inom fastighetssektorn, vilket tryckt ned konsumentförtroendet. Regeringen har gjort stora försök att stimulera ekonomin, men effekterna har hittills varit begränsade. De kinesiska ledarna har signalerat fortsatta penning- och finanspolitiska stimulanser som ska stötta hushållen och lyfta förtroendet. Huruvida dessa kommer få effekt den här gången återstår att se. USA har dessutom infört nya tullar på kinesiska varor och Kina har svarat snabbt med motåtgärder. Vilken effekt dessa handelstullar kommer att få är oklart. Men tajmingen är olycklig då den kinesiska ekonomin redan är svag. 

Politiska beslut kan förändra allt  


Centralbankernas kamp mot inflationen har gett resultat och 2024 blev räntesänkningens år. Även om den globala BNP-tillväxten förväntas förbli stabil under 2025 kommer återhämtningen troligen att vara ojämnt fördelad mellan länder och sektorer. En stor risk för framtida tillväxt är att politiska beslut, inte minst i USA under Trumps ledarskap, kan skapa osäkerhet och förändra förutsättningarna för både inflation, ekonomisk tillväxt och finansmarknader. Och det är en risk som inte bör underskattas.

 

Tänk på

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.