5 tips för en mer jämställd pension
De löneskillnader som fortfarande finns idag mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden påverkar också den framtida lönen: nämligen pensionen. Även om utvecklingen går långsamt framåt finns det saker du kan göra för att täppa till gapet. Här är vår pensionsekonoms fem bästa tips för en mer jämställd pension.
Gapet i inkomster mellan kvinnor och män över 65 år har varit på runt 30 procent under en lång tid. Där den främsta förklaringen vad gäller pensionen stavas deltidsarbete, framhåller vår pensionsekonom Mattias Munter.
– Mindre skillnader i lön idag kan leda till stora skillnader i pension i framtiden.
Även om utvecklingen går långsamt framåt finns det saker du kan göra för att täppa till gapet. Här är vår pensionsekonoms bästa tips för en mer jämställd pension.
Extra sparande
För pensionerna är det alltid bäst med heltidsarbete. Därför behöver det finnas en diskussion mellan partners när någon går ner i arbetstid för att få ihop livspusslet, exempelvis under småbarnsåren.
– Det är viktigt att bli medveten om hur olika livsval påverkar pensionen. På så sätt kan man också relativt enkelt kompensera för det om man vill. Ett sätt att kompensera den ena partnern är genom ett extra sparande till pensionen, säger Mattias.
Se hur mycket ett extra sparande kan ge
Ett annat sätt är att föra över premiepensionsrätten till den som har mindre pension. Men det är idag bara tillåtet om man är gift, konstaterar vår pensionsekonom Mattias Munter.
– Här tycker jag att det är dags för politikerna att se över hur även sambos ska kunna föra över premiepension sinsemellan. Det är ett viktigt verktyg för mer jämställda pensioner, avslutar Mattias.
Vår nya rapport Pensionsfällan
Vår nya rapport Pensionsfällan visar att kvinnor riskerar att få betydligt lägre pensioner än män, trots att lönegapen successivt minskar. En kvinnlig rektor i 40-årsåldern behöver spara drygt 600 kronor i månaden för att kunna få samma pension som sin manliga kollega även om de utför samma arbete.
Utvecklingen mot mer jämställda pensioner går långsamt men i vissa branscher uppnås jämställda löner redan inom något år. De branscher som ser ut att ta längst tid att nå jämställda löner hittas i privat sektor.
Läs mer om rapporten Pensionsfällan här
Mattias 5 bästa tips
Här är fem förslag på vad du kan göra för att förbättra din framtida pension – oavsett om du är kvinna eller man.
• Ta snacket med din partner och se över era respektive pensionsutsikter.
• Varje år och varje lön räknas för pensionen! Kompensera med extra sparande för den som kanske jobbar deltid och tar ett större ansvar för livspusslet.
• Tjänstepension är superviktigt! Se till att din arbetsgivare betalar in tjänstepension även under föräldraledighet.
• Se över dina egna pensionsval en gång per år.
• Anpassa valen till din familjesituation. Välj mer försäkringsskydd (familjeskydd/efterlevandeskydd/livförsäkring) om familjen är mest beroende av just din inkomst.
Vad kan ett månadssparande ge?
Tänk på
En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.