Gå till innehåll

Så hanterar du börsoron – experternas bästa tips

De senaste tidens turbulens på finansmarknaderna väcker frågor om hur privatekonomin påverkas. Vad kan man själv göra för att stå starkare, både nu och framåt? Vår pensionsekonom Mattias Munter och vår makroekonom Seyran Naib Fransson har samlat sina bästa tips.

Lyssna in här: Mattias Munter och Seyran Naib Fransson ger sina bästa tips och svarar på de vanligaste frågorna i vår podd En påse pengar.

Var långsiktig och håll fast vid din strategi

I oroliga tider kan det kännas frestande att agera snabbt, men det är sällan rätt väg. Om du sparar långsiktigt är det ofta klokt att fatta ett aktivt beslut om att hålla fast vid din strategi. Det är lätt att sälja i nedgång och missa uppgången som ofta följer. Är pengarna öronmärkta för något närliggande, till exempel en bostadsinsats eller ett större köp är aktiemarknaden inte rätt plats just nu. När läget är mycket osäkert och vi vet inte vad som väntar, kan det vara klokt att rida ut vågen, förutsatt att pengarna inte behövs här och nu.

Fortsätt att månadsspara

Att fortsätta med ditt månads­sparande innebär att du jämna ut toppar och dalar genom att köpa fondandelar löpande. När börsen går ner kan du få fler fondandelar för samma belopp jämfört med en uppgång, alltså mer för pengarna som kan hjälpa dig vid en framtida uppgång. Här finns alltså goda argument för att tänka långsiktigt och fortsätta spara.

Se över sparandet och din risknivå

När osäkerheten är stor, är det extra klokt att sprida risken. Vill du dra ner risknivån kan Skandia Liv (traditionell förvaltning) vara ett bra alternativ – det är en allvädersportfölj som ger dig ett tryggt sparande. Även blandfonder med olika fördelning mellan aktier och obligationer kan vara ett bra alternativ om du vill ha möjlighet till lite högre avkastning jämfört med enbart med obligationer, men med lägre svängningar. Behöver man pengarna inom en snar framtid, inom ett till två år, är ett sparkonto med insättnings­garanti och ränta det bästa och tryggaste valet.

Varje arbetad timme räknas för pensionen

Alla inkomster under arbetslivet påverkar pensionen. Längden på karriären och vilken pensionsålder du väljer spelar stor roll för hur mycket du får ut. Idag är riktåldern för pension 67 år – ta reda på vad som gäller för just din generation och planera därefter.

Riktåldern avgör från vilken ålder du tidigast kan börja ta ut allmän pension samt få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg. Den justeras utifrån hur medellivslängden i befolkningen utvecklas.

Se till att du har tjänstepension – och gör aktiva val

Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen. Om din arbetsgivare inte erbjuder tjänstepension behöver du spara extra själv. Se också över hur pengarna förvaltas och vilket försäkringsskydd som passar din familjesituation.

Har du frågor kring ditt sparande?

Prata med våra rådgivare. Boka en tid som passar dig.

Få hjälp med ditt sparande

Anpassa risken efter var du befinner dig i livet

Har du långt kvar till pensionen kan du ta större risk i ditt sparande – tiden hjälper till att jämna ut svängningar. När pensionen närmar sig kan det vara klokt att minska risken stegvis. Skandia Liv (traditionell förvaltning) är en stabil bas som kan kombineras med fonder för att justera risknivån efter behov.

Få koll på läget – på bara 15 minuter

På minPension.se får du snabbt en överblick över hela din pension. Med Skandias digitala rådgivningstjänst kan du dessutom få vägledning i hur du ska göra val som passar din livssituation – och se hur dessa påverkar din framtid.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter