Gått i pension? Så här får du pensionspengarna att fortsätta växa
Det kan vara farligt att stirra sig blind på pensionsdagen som en slutpunkt för sparandet. Det är faktiskt lika viktigt att fundera på hur du ska få pengarna att fortsätta växa även som pensionär, det säger vår pensionsekonom Mattias Munter: "Den som är onödigt försiktig kan förlora miljontals kronor i utebliven avkastning."
Sverige har Europas, möjligtvis även världens, friskaste pensionärer. Det innebär inte bara att behovet av ett stort pensionssparande ökar. Pengarna ska också räcka allt längre.
Den goda nyheten är att det också innebär att pengarna har många år kvar att växa även under utbetalningstiden.
– Med små marginaler som pensionär kan det vara viktigast att månadsutbetalningarna är förutsägbara. Men pensionspengar som ska räcka resten av livet behöver möjlighet att växa för att kunna ge högre pensionsutbetalningar. Det gäller för var och en att hitta rätt balans mellan avkastning och trygghet, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.
Avkastningen ger stor effekt
För en pensionssparare som lever till sin hundraårsdag, vilket allt fler får lyckan att göra, kan 6 procent istället för 2 procent i avkastning från 65-årsdagen innebära en mer än dubbelt så hög pension. Den genomsnittliga månadsutbetalningen blir 7 900 kronor istället for 3 400 kronor, för ett kapital på en miljon kronor vid pensioneringen, det visar vår rapport (läs hela här).
Även för pensionssparare med en genomsnittlig livslängd är effekten stor. En avkastning på 6 procent istället för 2 procent efter pensioneringen kan innebära nästan 70 procent mer pension per månad i genomsnitt, med samma kapital på pensionsdagen.
Vanligt misstag
Ett vanligt misstag många gör är att sänka risken för mycket och för tidigt i den delen av sitt pensionssparande man kan styra över själv. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen.
– Självklart ska du inte spekulera vilt med ditt pensionskapital. Men det kan ofta vara klokt att ha kvar ett ben på aktiemarknaden även under utbetalningstiden. Det blir samtidigt själva förutsättningen för stigande pensionsutbetalningar som åtminstone kan hänga med prisutvecklingen för allt roligt man vill göra som pensionär.
Kanske vill du minska risken något, men inte för mycket eller för tidigt. Det här gäller förstås även för dig som vill starta ett helt nytt sparande efter pensioneringen. Du kan ta hjälp av en av våra rådgivare för att diskutera igenom vad som passar just dig. Boka rådgivning här
Vilken sparform passar dig?
Våra olika sparformer
Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning
En kapitalförsäkring med traditionell förvaltning och garanti passar dig som vill ha trygghet och spara bekvämt. Det enda valet du behöver göra är hur mycket du ska spara och sedan sköter vi resten.
Du kan också välja vem som får dina pengar om du dör under försäkringstiden. Det kan t.ex. vara bra om du är omgift och har barn i ett tidigare äktenskap eller av annan anledning vill styra detta.
Sparandet passar bäst för dig som kan tänka dig att spara i minst 15 år.
Läs mer om Kapitalförsäkring Traditionell
Kapitalförsäkring Fond
Passar dig som vill spara långsiktigt i fonder med ett försäkringsskydd. Du väljer själv fonder från vårt utbud av kvalitetsgranskade fonder.
Även i denna sparform har du möjlighet att styra vem som får dina pengar om du dör under försäkringstiden.
Läs mer om Kapitalförsäkring Fond
Investeringssparkonto (ISK)
Investeringssparkontot har en flexibilitet som gör att det passar för dig som t.ex. vill spara i fonder eller aktier under många år, eller som vill vara mer aktiv och köpa och sälja mer frekvent eller handla i andra typer av värdepapper.
Likvida medel på Investeringssparkonto (ISK) omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Läs mer på Riksgälden.
För finansiella instrument i Investeringssparkonto (ISK) gäller det statliga investerarskyddet vilket ger ersättning för förlorade tillgångar upp till 250 000 kronor per kund och institut. Nämnda ersättning kan även innefatta medel som mottagits med redovisningsskyldighet. En investerare som vill ha ersättning enligt det statliga investerarskyddet ska framställa sitt krav till garantimyndigheten senast ett år från dagen för konkursbeslutet. Garantimyndigheten ska betala ut ersättning till en investerare snarast möjligt men senast två veckor efter det att ersättningen slutligt har fastställts. Läs mer på Riksgälden.
Optimera pensionen?
Planerar du att gå i pension inom 5 år och vill få råd kring hur du bäst tar ut den? Då ska du boka en pensionsoptimering med oss.
Boka pensionsoptimeringTänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Diamant Salihu: Så skyddar du dig mot dagens bedrägerier
Vi behöver alla hjälpas åt för att stänga kranen av pengar som fyller på bedragarnas fickor. Det menar Diamant Salihu, ... Läs mer
Då märks räntesänkningarna i din plånbok
Efter en lång period av högt svenskt ränteläge är Riksbankens senaste sänkningar efterlängtade av många bolånetagare. ... Läs mer
Sugen på att komma igång med ett sparande? Bästa tipsen till dig
Du är ung och taggad, i slutet av gymnasiestudierna eller kanske precis i början av nästa kapitel i livet där planer på ... Läs mer