Dags för ett nytt jobb? Här är missarna du ska undvika
Till hösten är det vanligt att fler gör verklighet av sin dröm och byter jobb. Men vad ska du tänka på när du byter arbetsplats och hur påverkas tjänstepensionen? Vår pensionsekonom Mattias Munter reder ut och ger sina bästa tips.
Semestern ger ofta lite distans till jobbet och mer tid att tänka på framtiden, flera kanske även går i tankarna att byta jobb. Det är något som du inte är ensam om då hösten är en av de vanligaste perioderna att byta bana helt eller söka sig till en ny arbetsplats. Det visar statisik från jobbsökarsajten Jobbland.
Ett nytt jobb med andra kollegor och nya arbetsuppgifter kan både vara nervöst och spännande. Byter du bransch kommer du förmodligen få ändrade förmåner, något som är extra viktigt att se över då är din pensionsförsäkring.
– Det viktigaste är att du blir erbjuden tjänstepension, annars krävs ett betydligt större eget sparande och ett annat löneläge, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.
Viktigt att göra ett aktivt val
Det är få som pratar tjänstepension under anställningsintervjun. Se till att tjänstepension kommer på tal när du pratar anställningsvillkor. Ställ frågor om företagets olika pensionslösningar. Eftersom det kommer ha en stor betydelse i framtiden för dig som anställd.
– Om du sätter dig in i din tjänstepension har du möjlighet att påverka storleken på pensionen. Ju mer du tjänar, desto större del kommer att bestå av tjänstepension, säger Mattias Munter.
När du byter jobb ta tillfället i akt och se över dina försäkringar och hur det ligger till på ditt nya jobb. Se över dina valmöjligheter och prata med din nya chef eller kollegor om hur de gör med deras pensionssparande.
Så ska du tänka när du byter jobb
1.Se till att tjänstepension kommer på tal när du pratar lön och anställningsvillkor
Ställ frågor om företagets olika pensionslösningar. Det kommer ha stor betydelse i framtiden för dig som anställd. Om arbetsgivaren har tjänstepension från oss på Skandia, så ingår även en rad olika försäkringslösningar, som kan vara mycket värdefulla att ha, exempelvis en förebyggande hälsoförsäkring och sjukförsäkring. Fråga också hur pengarna placeras.
2. Får du ingen tjänstepension – förhandla upp lönen
Om du inte har möjlighet att få tjänstepension måste du se till att bli kompenserad med högre lön så att du kan spara privat. Det handlar om stora belopp så se till att ta höjd för detta i lönesamtalet! Och glöm inte: även om du har tjänstepension behöver du spara privat till pensionen om du vill ha 80 procent av slutlönen som många önskar!
3. Tjänar du på löneväxling?
Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att sätta av en viss del av din lön innan skatt till pension. Det kan vara ett bra sätt att öka din pension om du tjänar lite mer. För att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 51 245 kr (2024) efter avdraget för löneväxling. Om din lön blir mindre än så minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner.
4. Från anställd till egenföretagare
Som egenföretagare har du ett större ansvar för din framtida pension. Det är upp till dig att säkerställa att du tjänar in till pensionsrätter inom det allmänna pensionssystemet. Dessutom behöver du själv avsätta medel till ett eget sparande som motsvarar den tjänstepension du skulle ha fått som anställd.
Glöm inte pensionen – din framtida lön
Många får bara ca 60 % av sin slutlön i pension. Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att höja din framtida lön.
Påverka din pensionAndra läser om
Vår pensionscoach hjälpte Annika räta ut sina frågetecken: ”Jag är jättenöjd”
Inför pensionen är det vanligt med en del frågor. Annika de la Motte tog hjälp av vår pensionscoach, en kostnadsfri, ... Läs mer
Sugen på att komma igång med ett sparande? Bästa tipsen till dig
Du är ung och taggad, i slutet av gymnasiestudierna eller kanske precis i början av nästa kapitel i livet där planer på ... Läs mer
5 smarta tips: Öka ditt företags lönsamhet - med hjälp av tjänstepensionen
Kampen om kompetenta medarbetare är knivskarp och för ditt företag gäller det att kunna erbjuda bra förmåner och visa ... Läs mer
Gudie: Så höjer du din pension – baserat på din generation
Vilka är dina mål för livet efter karriären? Än finns gott om tid att påverka. Här ger vår pensionsekonom Mattias ... Läs mer
Checklista: Här är 5 smarta pensionsval
Oavsett om du har lång eller kort tid kvar till pensionen så är det viktigt att skapa en bra grund för framtiden. Från ... Läs mer