Elisabeth, 76 år, trivs bäst som jobbonär: ”Jag känner mig fri”
Efter över ett halvt sekel som undersköterska har Elisabeth Andersson inga planer på att sluta. I stället har hon fått hjälp att på ett smart sätt kombinera jobb och deltids-pension. ”Det var självklart för mig att fortsätta jobba, och det är helt på mina villkor.”
Våren 1969 började Elisabeth Andersson som undersköterska vid Sahlgrenska i Göteborg. Idag är hon 76 år – och hon har inga planer på att sluta.
– Jag kan inte tänka mig att bara gå hemma, jag skulle inte trivas med det. Det är kul att de fortfarande ringer och vill att jag ska komma in. Det är roligt att träffa folk och fint att känna att man gör skillnad och nytta, man blir verkligen glad när man ser att patienter blir friskare. Sen är det såklart bra med lite extra pengar, säger hon.
"Jag blir sedd"
När hon fyllde 67 år gick Elisabeth i deltidspension. Samtidigt valde hon att fortsätta jobba ett par dagar i veckan på hjärtintensiven i Göteborg.
– Det var självklart för mig att fortsätta jobba. Två dagar i veckan är lagom, och det är flexibelt. Jag kan göra som jag vill, jag kan ut och resa utan att ta semesterdagar, det är på mina villkor. Jag känner mig fri. I sommar blir det till exempel lite mindre, för jag har skaffat husvagn på Tjörn.
Att hon har stor erfarenhet är också en uppskattad tillgång på avdelningen.
– Det är vi mer erfarna som har hand om de lite mer akuta patienterna och svårare sjuka. I och med att jag har arbetat så länge så frågar de mig om saker. Eller ber mig att sticka en patient när de försökt och inte lyckats. Jag sätter värde på att de uppskattar min erfarenhet. Jag blir sedd.
Bra rådgivar-kontakt
För några år sedan flyttade hon sitt pensionssparande till Skandia, ett val som hon är mycket nöjd med.
– Jag hade en väninna som var kund hos Skandia, och som pratade gott om och verkligen rekommenderade det, så då bytte jag till dem. Jag är så nöjd. Jag kan ringa min rådgivare när som helst och få riktiga svar. Jag är jättedum när det gäller siffror, men här fick jag komma in och träffa Torbjörn som ritade upp mina olika konton på väggen och förklarade hur allt hänger ihop, så att jag förstod.
Skräddarsydd flexibel pensionsplan
Elisabeth har fått hjälp att skapa en skräddarsydd flexibel pensionsplan, så att hon på ett smart sätt kan kombinera pension och jobb, samtidigt som hon även fortsätter optimera sitt pensionssparande.
– Jag är på kontoret ett par gånger om året och så går vi igenom vad vi ska göra. Det har varit jättebra. Jag får prata med samma rådgivare också, inte bollas runt bland en massa olika. Och jag kan ringa när som helst. Är det så att de inte kan svara på min fråga direkt så hör de av sig senare. Det känns tryggt.
Sugen på att bli jobbonär? Här är 4 tips till dig
Vill du kunna jobba och ta ut pension samtidigt? Att bli ”jobbonär” är vanligare än någonsin och kan innebära tusentals kronor mer i pension varje månad. Här är några viktiga saker att tänka på.
1) Skaffa överblick
På minpension.se kan du skaffa koll på alla delar av din pension. Har du haft flera arbetsgivare under karriären är sannolikheten stor att du har din tjänstepension på olika ställen. Då kan det vara bra att samla den på ett ställe så att du får bättre överblick och enklare utbetalningar.
2) Säkerställ flexibel utbetalning
Oavsett om du vill börja jobba deltid eller heltid efter pensionen kan det vara bra att behålla så mycket flexibilitet som möjligt i ditt pensionsuttag. Vår tjänst Flexibel utbetalning har en unik utbetalningsmodell för fondförsäkring där du själv kan välja att dela upp ditt pensionskapital i flera delar med olika långa utbetalningsperioder.
3) Tänk på skatten
Att jobba vidare efter pensionen kan bli en bra affär rent ekonomiskt. Från 67 års ålder får du nämligen ett högre grundavdrag och ett gynnsamt jobbskatteavdrag, det här innebär mer pengar i fickan.
Tänk dock på att om lönen och dina pensionsutbetalningar tillsammans ger höga inkomster kan du få betala statlig skatt. Då kan det vara möjligt att skjuta upp en del av pensionen till senare. Prata med ditt pensionsbolag för att ta reda på vad som gäller för just dig.
4) Sänk inte risken för tidigt
Undvik att sänka risken i ditt sparande för mycket alltför tidigt. På så vis kan dina pengar fortsätta växa och ge högre pensionsutbetalningar för varje år, så att du kan fortsätta njuta av livet som jobbonär.
Flytta, och samla, din pension hos oss
Flytta din pension till oss – både tjänstepension och privat sparande. Få en bättre överblick och flera extra fördelar:
- Välj vad som passar dig bäst: trygghet eller flexibilitet
- Enkelt att spara hållbart
- Smidigare utbetalning
- Rabatt på bolån
Andra läser om
Bygg en tryggare pension med snabb årlig överblick
En kvart är allt som krävs för att få koll på pensionen. Små insatser varje år kan ge stora resultat. Vår ... Läs mer
Så funkar flytträtten och det här ska du tänka på – pensionsekonomens bästa tips
Genom att flytta din pension kan du ta större kontroll över ditt pensionssparande. Maximera potentialen för avkastning ... Läs mer
Efter nya reglerna – mindre lönsamt för pensionen att ha jobbat
Vår senaste rapport visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett ... Läs mer
Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare
Du som är företagare har fram till 31 december att starta ett pensionssparande eller passa på att göra en ... Läs mer
Snart dags att gå i pension? Här är bra saker att tänka på och 3 fällor att undvika
Genom att optimera pensionsuttagen kan dina totala inkomster under din pensionstid öka. Vår pensionsekonom Mattias ... Läs mer