Fyra år till med Trump – vad innebär det?
Det amerikanska folket har sagt sitt – Donald Trump blir president i USA och får en andra mandatperiod i Vita huset. Vad händer härnäst och hur kommer valresultatet att påverka Sverige?
Trippelvinst för Republikanerna
Det står klart att Donald Trump blir USA:s 47:de president. Opinionsundersökningarna pekade på ett mycket jämnt val men kort efter valdagen stod det klart att Donald Trump kammat hem segern. Republikanerna säkrade dessutom kontrollen över båda kamrarna i Kongressen, Senaten och Representanthuset. Ett starkt väljarstöd och egen majoritet i Kongressen ger Trump ökade möjligheter att driva igenom sin politiska agenda med bland annat handelstullar, skattesänkningar och en strikt immigrationspolitik.
Trumps handelspolitik – hur påverkas Sverige?
Vad gäller handelspolitiken har Trump föreslagit tullar på 60 procent på all import från Kina och ytterligare 10–20 procent på import från andra länder. Men det råder stor osäkerhet kring om, när och i vilken utsträckning förslagen kommer att genomföras.
För svensk del är USA den tredje största exportmarknaden för varor, efter Tyskland och Norge, vilket gör amerikansk politik viktig för Sverige och svenska exportföretag, både vad gäller handel och den bredare ekonomin. Effekterna av eventuella handelshinder skulle därmed bli ännu mer kännbara för ett litet exportberoendeland som Sverige. Även EU skulle känna av konsekvenserna. Enligt Kommerskollegiums prognoser förväntas EU-ländernas export till USA minska med hela 17 procent och importen med 14 procent.
En rapport från Kommerskollegium (Sveriges myndighet för utrikeshandel) visar dock att USA faktiskt skulle drabbas hårdast om Trumps föreslagna tullar blir verklighet. Amerikanska företag importerar viktiga komponenter från hela världen och är mycket beroende av globala leveranskedjor. De aviserade tullarna väntas därmed minska USA:s konkurrenskraft på exportmarknaderna. Det finns även en risk att införandet av tullar leder till ökade kostnader för företag och konsumenter, vilket kan göra att inflationen stiger igen. Dessutom, skulle andra länder vidta motåtgärder kan de negativa ekonomiska effekterna bli desto större för global handel som helhet.
Större konsekvenser på sikt?
Den amerikanska ekonomin är fortsatt stark och förslagen med bland annat sänkt inkomstskatt och bolagsskatt väntas, åtminstone i det korta perspektivet, spä på högkonjunkturen ytterligare. På sikt skulle det kunna tvinga centralbanken Federal Reserve att agera genom att kyla av ekonomin och eventuellt avstå från sina planerade räntesänkningar. Eller i värsta fall höja räntan igen.
Det är dock svårt att uttala sig om vilka förslag som faktiskt kommer att genomföras och effekterna av dessa. Men man kan konstatera är att förväntningarna är högt ställda hos företagen och hushållen. Det kommer dock dröja innan vi får se de ekonomiska effekterna av Trumps politik och hur förslagen kan komma att påverka inflationen och tillväxten i såväl USA som Sverige och resten av omvärlden.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Bygg en tryggare pension med snabb årlig överblick
En kvart är allt som krävs för att få koll på pensionen. Små insatser varje år kan ge stora resultat. Vår ... Läs mer
Så påverkas din ekonomi av nya skattereglerna
Sedan årsskiftet gäller en rad nya skatteregler. För vissa grupper handlar det om extra tusenlappar varje månad. ... Läs mer
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer