Gå till innehåll

Fortsatt optimism kring börsutvecklingen framåt

2024 har präglats av stora svängningar på de finansiella marknaderna. Trots recessionsoro och geopolitisk turbulens har världens börser nått nya rekordnivåer. Hur ser det ut framöver och har börsåret 2025 mer att ge?

Börsfest trots turbulent 2024 

När 2024 nu närmar sig sitt slut kan man konstatera att aktiemarknaderna präglats av stora svängningar och investerare har kastats mellan hopp och oro. Kan USA undvika recession? Är inflationen verkligen besegrad? Hur blir det med räntesänkningar? Kommer den geopolitiska situationen eskalera ytterligare och hur kommer världen att utvecklas med en ny amerikansk president?   

Frågorna är många och svaren är inte alltid självklara. Men trots osäkerheten har de globala aktiemarknaderna på löpande band levererat nya börsrekord. Men det finns stora regionala skillnader i avkastning mellan länder. Sett till breda MSCI-index och lokal valuta ligger USA i topp med en avkastning kring 26 procent. Under årets första halva var uppgången koncentrerad till ett fåtal stora amerikanska AI-bolag, men sedan halvårsskiftet har börsuppgången blivit desto bredare. Även den japanska börsen har utvecklats starkt och avkastat 16 procent. Man kan därmed konstatera att fjolårets vinnare har levererat även i år. I Europa och Sverige har avkastningen halkat efter något men ligger ändå kring 8 procent, vilket är i linje med ett historiskt snitt.  

Som alltid när det har gått lite för starkt ökar risken för en sättning på börserna, åtminstone i det kortare perspektivet. Blickar vi längre fram finns det, som alltid, gott om saker att oroa sig för och utvecklingen på aktiemarknaden kan stundtals bli turbulent. Särskilt med tanke på osäkerheten kring Donald Trumps politik och den geopolitiska situationen i världen.  

Man kan även konstatera att aktievärderingarna kanske är lite väl höga på vissa håll, framför allt för de stora amerikanska AI-bolagen. Förhoppningarna är höga och det gäller för bolagen att fortsätta leverera och överträffa de högt ställda vinstförväntningarna. Med det sagt ska man ska komma ihåg att vinsterna hos de amerikanska bolagen som helhet faktiskt fortsätter att växa. Prognoserna pekar dessutom på att bolagsvinsterna kommer försätta stiga under nästa år. 

Framtiden är oviss men på det stora hela är vi fortsatt optimistiska kring börsutvecklingen framåt. Riskaptiten är god, trendsignalerna är starka och inflationen har kommit ned. Samtidigt verkar tillväxten i USA hålla emot. Skulle Trump dessutom sänka bolagsskatterna kan det ge ytterligare stöd till börshumöret i USA, även om förhoppningarna kring skattelättnader troligtvis redan är inprisat i aktiekurserna.  

Höstens kronförsvagning handlar om dollarn 

Återhämtningen för svensk ekonomi går trögt och den svenska kronan fortsätter sin kräftgång. Riksbanken var snabba med att sänka styrräntan, vilket eldade på förhoppningar om att Sverige skulle återhämta sig snabbare än många andra ekonomier. Men trots snabba räntesänkningar finns det ännu inga tydliga tecken på återhämtning, vilket kan vara en av många anledningar till kronförsvagningen.  

Men det är inte bara inhemska faktorer som spelar roll. Från ett svenskt perspektiv är det lätt att endast fokusera på kronan men faktum är att vår valuta påverkas mycket av vad som händer i omvärlden. Under hösten har kronan försvagats märkbart mot dollarn där försvagningen främst drivits av stigande amerikanska räntor och större osäkerhet gällande finanspolitiken i USA med Donald Trump som president. Den senaste tidens kronrörelse har alltså handlat om att dollarn stärkts mycket.  

Det finns anledningar att tro på fortsatt starkare dollar framöver. Det kan exempelvis handla om ett ökat inflationstryck i USA i spåren av de aviserade handelstullarna eller finanspolitiken som väntas bli mer expansiv med planerade skattesänkningar. Det kan också handla om allmän osäkerhet kring den globala ekonomin eller den geopolitiska situationen. I sådana lägen brukar dollarn ofta gå starkt. Men det finns också argument för svagare dollar på lite sikt. Skulle exempelvis den amerikanska ekonomin gå in i en lågkonjunktur och Fed tvingas sänka räntan kraftigt så kommer det påverka dollarn i negativ riktning. Även planer om ofinansierade skattelättnader och ökad statsskuld kan försvaga förtroendet för amerikanska obligationer och dollarn. 

Valutor är notoriskt svåra att prognostisera och var växelkursen ska ta vägen härnäst är snudd på omöjligt att besvara. Men den accelererade dollarstyrkan innebär att rekylrisken har ökat.  

Den svaga kronan är givetvis problematisk på många sätt och vis. Men det finns även en positiv aspekt som man ofta glömmer bort. Svenska placerare är duktiga på att placera sina pengar utomlands, exempelvis i globala aktiefonder. Och när kronan försvagas stiger avkastningen på dessa utländska tillgångar. Ett världsindex (MSCI World) mätt i lokala valutor har hittills i år avkastat cirka 20 procent, i svenska kronor räknat är avkastningen närmare 30 procent. Avkastningen på de utländska aktieplaceringarna har alltså nått nya rekordnivåer.  

Avkastningen hittills i år är imponerande och vi vill därför påminna om att se över portföljen och se till att ha en risknivå som man känner sig bekväm med. Oavsett vad som händer i framtiden.  

Grafer som visar börsutveckling 2024Graf som visar världsindex

Avkastningssiffrorna är per den 22 november.

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter