Utveckla ditt självledarskap redan idag – expertens enkla strategier
Hur kan jag utveckla mitt självledarskap? Föreläsaren, författaren och coachen Jana Söderberg, verksamhetsansvarig på Motivationslyftet ger sina bästa tips på hur du aktiverar din drivkraft och stärker ditt välmående.
Lyssna på hela samtalet med Jana Söderberg i vår podd Hur är läget egentligen?
Jana Söderberg är expert på att ge verktyg för att hantera dagens snabba livstakt och förbättra självkänslan. I vår podd Hur är läget egentligen? delar hon med sig av flera viktiga och inspirerande tips på hur du utvecklar ditt självledarskap och din personliga hållbarhet.
Bland annat förklarar Jana att ett bra självledarskap är grundförutsättning för en stark självkänsla som i sin tur leder till en högre produktion av bl.a. serotonin, ett hormon som får oss att vara tillfreds med oss själva och livet i allmänhet.
När du arbetar på ditt självledarskap övar du också på att hålla dina utmaningar på ett bra emotionellt avstånd. På så sätt blir du mer anpassningsbar och stärker din förmåga att hantera förändringar, motgångar och kriser.
Janas 5 enkla verktyg för ett bättre självledarskap
1. Bli din egen konsult
Tänk om ditt liv tillhörde någon annan - vilka råd skulle du ge personen? Se över dina handlingsalternativ och titta på ditt liv med avstånd genom ovanstående perspektiv.
– Självledarskap bottnar i kunskapen att avsiktligt påverka ditt tänkande, dina känslor och dina handlingar mot uppsatta mål. För att kunna göra det behöver du först identifiera vad just du behöver träna på för att kunna leda dig själv.
2. Träna på olika perspektiv
Visste du att längden av ditt siktfält styr över längden av dina tankar? Tittar du flera timmar på en datorskärm eller mobil så är dina tankar sannolikt mer kortsiktiga. Utveckla vanan att byta perspektiv en gång var 30. minut och titta i fjärran genom ett fönster. Fråga dig själv t.ex. om du prioriterar rätt just nu.
Genom att betrakta händelser eller din situation ur ett helikopterperspektiv kan du se livet eller ditt arbete utifrån och lättare välja ditt förhållningssätt med distans.
– Alla steg i ett projekt ska stödja det långsiktiga målet. Vi pratar om vision när vi pratar om strategiska mål och det är viktigt att se till helheten med ett helikopterperspektiv, säger Jana Söderberg.
3. Boka in möten med dig själv
Ta 15 minuter varje månad och boka in möten med ‘’JAG AB’’. Där checkar du in med dig själv, fokuserar på hur du mår, din arbetsbelastning och vad du behöver just nu. Sitt gärna vid ett fönster där du kan öva på ditt helikopterperspektiv – Kom ihåg: ser du långt fram tänker du långt fram. Sitter du till exempel vid en datorskärm tänker du på det som är här och nu och inte vad du behöver i det långa loppet.
4. Hitta balans i livet
Har du en dag som är fullbokad med möten är det viktigt att få in balansen med egentid. Se till att du inte skjuter upp den egna tiden till kvällen utan att du bokar in små pauser mellan möten eller uppgifter i din Outlook-kalender. Färgsätt gärna i en annan färg så att det blir extra synligt så att du får en välbalanserad dag.
– Att prioritera egentid är något som krävs för ditt eget välmående och det är viktigt för din medvetna återhämtning i förväg, säger Jana.
5. Övning ger färdighet
Att träna på ditt självledarskap är ingen “quick fix” utan något som du behöver arbeta med hela tiden. Det handlar om att lära känna dig själv, bli medveten om kroppens signaler och vad du behöver. Sätt av tid varje dag och se över vilka resultat du vill uppnå och använd din förmåga att vägleda dig själv mot dessa mål.
Hälsoinsatser som gör skillnad
Vår hälsoförsäkring gör det enkelt att hjälpa dina medarbetare. Ju tidigare vi kan upptäcka att någon mår dåligt, desto snabbare kan vi sätta in stödinsatser.
Så fungerar Hälsoförsäkringen
Andra läser också om
Psykologen: Så gör du 2025 till ditt bästa år
Nytt år ger ofta nya tankar och mål kring framtiden. Vill du stressa mindre och stärka din fysiska och mentala hälsa? ... Läs mer
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer