Träna dig yngre – så får du till motionen på jobbet (här är mirakelkuren som håller)
Fysisk aktivitet gör oss friskare, piggare, mindre stressade och på bättre humör. Men kan det till och med göra oss biologiskt yngre? Enligt en av Sveriges ledande fysiologer – läkaren och professorn Carl Johan Sundberg – är svaret tveklöst ja! Så här får du igång vardagsmotionen på jobbet och boostar hälsan!
Minskad stress, bättre sömn och ökad kreativitet. Det är några av fördelarna med regelbunden motion och frisk luft.
Men enligt Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet, kan det också göra dig yngre rent biologiskt.
– Man kan dels känna sig yngre, men också påverka vävnaderna i kroppen så att de fungerar bättre som de gjorde när man var yngre, säger han.
Du kan stärka muskulaturen samtidigt som du påverka hjärnan positivt.
– Man kan till viss del ”backa bandet” och förändra i alla åldrar – ända upp i 100-årsåldern visar studier, säger Carl Johan.
Hälsa på recept
Medicinska mirakelkurer visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget, skriver Carl Johan i sina böcker Hälsa på recept (skriven med Anders Hansen) och Stark hela livet (med Jessica Norrbom).
– Dagens forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning inte är något annat än just en mirakelkur som inte bara gör att du går ner i vikt och får bättre kondition och styrka, säger han.
Faktum är att träning är så nyttigt att det idag alltså till och med skrivs ut på recept.
– Förutom läkemedel kan man som läkare stötta människor i beteendeförändring. Det kan handla om fysisk aktivitet, diet, stresshantering och sömnfrågor. Idag ordineras fysisk aktivitet på recept uppemot 150 000 gånger per år. Det kanske låter mycket men är faktiskt långt under det behov som föreligger, säger Carl Johan.
Hur stor ”dos” motion vi behöver varierar från person till person.
– Men de flesta behöver mer än vad de gör!
Aldrig för sent
Vi är alla olika och enligt Carl Johan svarar vi alla olika på olika typer av träning. Rekommendationen just nu är enligt professorn 150 minuter fysisk aktivitet i veckan, till exempel 30 minuters rask promenad fem dagar i veckan. Samt att belasta muskulaturen – det kan handla om situps, benböj, armhävningar och/eller ryggresningar ett par gånger i veckan.
– Det är grundplåten kan man säga. Om man idag inte är fysiskt aktiv är det en bra start att göra något mer - då är det bra med promenader runt kvarteret. Det kan alltså räcka med att få in mer vardagsaktivitet för att må bättre, menar Carl Johan.
Han konstaterar att det kan vara lätt att fastna i tanken att ”jag som aldrig tränat eller hållit på med något tidigare kan väl inte få effekt”.
– Men det är inte korrekt! Du kan få effekt på alla möjliga plan, både fysiskt och mentalt – och detta hela livet. Det är aldrig försent att börja träna!
Så får du till vardagsmotionen på jobbet
1. Ta möten på språng
Passa på att stå upp eller gå under samtal och möten du har. Det är bevisat att vi tänker bättre när vi rör på oss. Har du möten där det handlar om att tänka nytt, stämma av eller bolla saker kanske det till och med blir bättre om ni är ute och går samtidigt?
2. Hitta omvägar
Gå en liten bit extra av vägen till jobbet. Ta en promenad på lunchen. Passa på att ta en extra sväng när du till exempel går till mataffären. Ett bra knep för att få till stegen är att skapa en stegutmaning ihop med kollegorna.
3. Umgås i rörelse
Istället för att sitta och fika, kanske ni kan ta eftermiddagskaffet gåendes ibland?
4. Gå medan du lyssnar
Ska du lyssna på en podd, ljudbok eller lyssna in på ett möte - passa på att gå under tiden.
5. Mikropausa - och rör dig
Försök att få in korta pauser under arbetsdagen, till exempel en bensträckare varje timme. Kombinera gärna med någon övning för styrka eller rörlighet för att få ny energi till både muskler och hjärna.
6. Lägg ribban så att du når den!
Om det tar emot att träna, så tänk att 10 minuter räcker - och blir det mer är det en härlig bonus.
Få ett friskare företag
Vi är ensamma i Sverige om vår Hälsokedja – försäkringar och kompletterande tjänster som bidrar till friskare medarbetare och ökad lönsamhet.
Det här får du hos ossAndra läser också om
Hjälpen via Hälsoslussen förändrade allt: ”Trodde inte att jag kunde må så här bra”
I flera år besvärades Linnéa Gustavsson av svår huvudvärk och migränfall. Det påverkade allt i hennes liv – både på ... Läs mer
Forskaren förklarar: Så ökar du ditt välmående genom att ’’bubbelhoppa’’
Vill du vidga dina perspektiv, öka din kreativitet och arbeta bättre med andra? Och samtidigt öka ditt välmående? Genom ... Läs mer
Vägen tillbaka från sjukskrivning – hur funkar det när vi har en hybrid arbetsplats?
Om du har medarbetare som är sjukskrivna har du säkert tankar och funderingar kring hur du bäst anpassar arbetet vid ... Läs mer