Stressigt innan sommaren? Lugn! Här är 7 tips som hjälper dig hinna – och varva ner
Sommarmingel, deadlines och semesterplanering... Tiden innan sommaren är ofta hektisk, både på jobbet och privat. Hur får du till ett bra avslut, så att du kan varva ner inför ledigheten och koppla av i sommar? Här är psykologens tips – och jo, den här texten hinner du läsa!
Mycket på jobbet –och privat – just nu? Du är inte ensam! Sommarsemestern är en tid som de flesta ser fram emot och hoppas ska ge både återhämtning och avkoppling. Men precis innan semestern kan det ofta bli intensivt med mycket som ska bli klart både på jobbet och på hemmaplan. För att orka gäller det att våga prioritera – och då inte prioritera bort återhämtning, vi behöver den för att för att lättare klara av en stressig period.
– Många jobbar på alldeles för hårt inför semestern och får ägna första delen av semestern till återhämtning på en nivå som de kanske inte hade önskat, säger Marie Bremberg, legitimerad psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Hjälp via Hälsoslussen
Har du vård- eller hälsoförsäkring hos oss via ditt jobb kan du kontakta Hälsoslussen om du behöver hjälp. Dit kan du höra av dig oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata och få råd och stöd av vår samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center. Din arbetsgivare får bara reda på att du sökt hjälp om du själv godkänt det.
Här är Maries tips för att få ett bra avslut innan sommaren
1. Prioritera inför semestern
Är din plan realistisk gällande hur mycket du kan hinna med både på jobbet och privat? Försök att avsluta eller skjuta upp arbetsuppgifter som kan vänta till efter semestern. Allt kanske inte behöver bli klart innan du går på ledighet? Se till att ha lite utrymme i kalendern innan semestern i stället för att vara helt fullbokad och öva på att hålla din planering.
2. Ta tid för återhämtning
Se till att ta tid till återhämtning inför semestern och i hektiska perioder. Då orkar vi mer. Återhämtning sker genom att vi varierar våra aktiviteter och vårt tempo och är något vi behöver dagligen för att få balans. Vilka aktiviteter ger dig glädje och avkoppling och finns de med i planeringen? Öva på att sakta ned då vi ofta börjar skynda oss när vi blir stressade, vilket ökar stressen ytterligare.
3. Gör en återgångslista
Skriv ned vad du ska prioritera när du återvänder till jobbet. Detta hjälper dig att verkligen släppa tankarna på arbete under semestern
4. Sätt regler för mailen
Var tydlig med om du kommer att läsa mejl under ledigheten. Skriv ett autosvar eller meddela kollegor om din mejlhantering. Ge dig själv en paus från att ha koll på allt som händer på jobbet under semestern. Stäng av arbetsrelaterade e-postmeddelanden och fokusera på att vara närvarande i nuet. Om du måste ha viss översyn, planera in specifika tider för detta så att det inte tar över hela semestern.
5. Planera återgången från semester
Om möjligt, börja arbeta igen mitt i veckan i stället för att börja på en måndag. Detta blir ofta en mjukare övergång och kan göra att det inte känns lika tufft att komma åter till jobbet. Undvik att ha för mycket inbokat de första dagarna så att du har tid att få en överblick och prioritera inför hösten.
6. Ha inte för mycket planer under semestern
Ge dig själv tillstånd att ha dagar då du inte gör så mycket på semestern. Variation och att ha koll på tempot är viktigt även när vi är lediga.
7. Fokusera på vad du tycker om
Stanna upp och fundera över vad du skulle vilja minnas när sommaren är över. Vad ger dig verklig glädje och uppfyller dina behov? Fastna inte i vad andra lägger upp på sociala medier.
Hälsoinsatser som gör skillnad
Via jobbet kan du ha en tjänstepension med en förebyggande hälsoförsäkring. Ju tidigare vi kan upptäcka att du mår dåligt, desto snabbare kan vi sätta in stödinsatser.
Så fungerar hälsoförsäkringenHälsoslussen
Få hjälp och råd för att må bättre. Du kan till exempel få hjälp med samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering.
Du kan kontakta Hälsoslussen alla dagar.
Andra läser också om
Hjälpen via Hälsoslussen förändrade allt: ”Trodde inte att jag kunde må så här bra”
I flera år besvärades Linnéa Gustavsson av svår huvudvärk och migränfall. Det påverkade allt i hennes liv – både på ... Läs mer
Forskaren förklarar: Så ökar du ditt välmående genom att ’’bubbelhoppa’’
Vill du vidga dina perspektiv, öka din kreativitet och arbeta bättre med andra? Och samtidigt öka ditt välmående? Genom ... Läs mer
Vägen tillbaka från sjukskrivning – hur funkar det när vi har en hybrid arbetsplats?
Om du har medarbetare som är sjukskrivna har du säkert tankar och funderingar kring hur du bäst anpassar arbetet vid ... Läs mer