Gå till innehåll

Behåll semesterlugnet! Så får du till en bra start på jobbhösten

Hur behåller du sommarens lugn och inspiration och får till en stressfri start på hösten, full av positiv energi och kraft? Här är psykologens tips.

Sommarsemestern är här och hösten börjar komma allt närmare. Förhoppningsvis har de flesta fyllt på med energi och känner sig utvilade efter att ha fått släppa på jobbet under en längre period.

Ibland kan det kännas lite motigt att komma tillbaka till jobbet men så är det självfallet inte för alla – menar Marie Bremberg, psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

– Det är inte alls ovanligt att många faktiskt ser fram emot att få till exempel lite mer rutiner igen både för sig själv men kanske även för övriga familjen. Oavsett hur man känner inför att komma tillbaka till jobbet efter en längre ledighet tycker jag att man ska ta sig tid till att stanna upp och fundera över om det är något man vill förändra för den kommande tiden. Hur såg balansen egentligen ut under våren? Och finns det att lära av hur tidigare höstar sett ut?

Låt hösten bli en nystart

Kanske behöver du förändra något för att må bättre eller nå dina mål på jobbet. Låt hösten bli en nystart och experimentera kring hur du kan agera för att må bra. Pröva att göra annorlunda, utvärdera efteråt och justera vid behov – låt det inte stanna i tanken. Det är inte tanken som räknas!

– Har du mycket energi efter sommaren kan det vara bra att bromsa lite så att du inte sätter i gång för många projekt för snabbt. Det är en vanlig fälla att gå ut för hårt. Ta en ordentlig titt i kalendern och se efter hur mycket tid du faktiskt har att avsätta och planera gärna in lite luft. Det kommer ju alltid upp saker som man inte kunnat förutse, säger Marie.

Hjälp via Hälsoslussen

Har du vård- eller hälsoförsäkring hos oss via ditt jobb kan du kontakta Hälsoslussen om du behöver hjälp, till exempel med stressproblematik. Dit kan du höra av dig oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata och få råd och stöd av vår samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center. Du behöver inte berätta för din arbetsgivare att du söker hjälp men det kan finnas fördelar med att göra det.

Maries 5 tips för en bra start på hösten

1. Planera och strukturera
Ta dig tid att noggrant planera och strukturera ditt arbete och din kalender för hösten direkt när du är tillbaka. Se till att du inte missar att boka in tid för möten, planering, utförande av arbetsuppgifter och pauser. Fundera över om din nuvarande prioritering är rimlig eller om du behöver justera den.

2. Se över din privata planering
Gå igenom din privata kalender och identifiera tid för träning, avkoppling och sociala aktiviteter. Se även till att du har tid för de nödvändiga uppgifterna. Prioritera balansen mellan arbete och privatliv.

3. Ta pauser
Försök skapa en rutin för pauser under dagen. Glöm inte bort de små pauserna och stanna upp och känn efter att pausen ger effekt så att det inte blir bara ytterligare en sak som du bara bockar av på listan.

4. Boka in avstämningar med dig själv
Oavsett om du arbetar med att förändra ditt arbetssätt eller balansera privatlivet är det viktigt att regelbundet stanna upp och utvärdera. Fungerar det du gör, eller behöver du testa något nytt? Att skapa nya vanor tar tid, så var tålmodig med dig själv.

5. Variation
Se till att du har variation i din dagliga rutin. Växla tempot under arbetsdagen och ge hjärnan möjlighet att byta mellan sociala sammanhang och ensamarbete.

Hälsoinsatser som gör skillnad

Via jobbet kan du ha en tjänstepension med en förebyggande hälsoförsäkring. Ju tidigare vi kan upptäcka att du mår dåligt, desto snabbare kan vi sätta in stödinsatser. 

Så fungerar hälsoförsäkringen

Kontakta Hälsoslussen

Du kan kontakta Hälsoslussen direkt om du inte mår bra, vid t.ex. nedstämdhet, stress och sömn­svårigheter. Det spelar ingen roll om det rör jobbet eller privat­livet. Till Hälsoslussen

Hälso- och rehab­vägledare

En hälso- och rehab­vägledare bokar in ett möte med dig för att göra en bedömning av vilket stöd som behövs, t.ex. samtalsterapi, sjukgymnastik eller ergonomi. Vad ingår i hälsoförsäkringen?

Råd & stöd hela vägen

Hälso- och rehabvägledaren följer dig från start till dess att behandlingarna är avslutade och gör regelbundna avstämningar.

Andra läser också om

Fler nyheter