Skapa positiva vanor med okänt knep
Hur kan jag skapa positiva vanor på jobbet och privat? Katharina Paoli Brunat, ordförande i Nudging Sweden och vd för Nudgd, ger sina bästa tips. – Vår inbyggda latmask är väldigt stark och kan behöva en vänlig knuff ibland, säger hon.
För fem år sedan visste inte många vad det var. Men starten av nätverket Nudging Sweden och Nobelpriset i ekonomi 2017 förändrade allt.
Richard Thaler satte begreppet nudging på kartan.
– Idag har nog alla hört talas om nudging, men det finns fortfarande massor av nudgar att utforska. Det är jättekul att se att allt fler börjar inse potentialen, både på jobbet och i privatlivet. Rätt använt är det verkligen ett kraftfullt verktyg för att förändra folks beteenden, säger Katharina Paoli Brunat.
Underlätta för latmasken
Nudging är en metod inom beteendevetenskapen, där man arrangerar en valsituation för att underlätta för sig själv eller andra att fatta goda beslut. För ofta kan det behövas en liten knuff i rätt riktning – inte minst när det kommer till området hälsa.
– Människan har en unik förmåga till anpassning och trots att samhället har utvecklats enormt sedan stenåldern så fattar vi fortfarande beslut på insikter som lever kvar från jägar- och samlartiden. Att vila är vårt grundläge för att samla kraft till nästa jakt efter föda eller nästa flykt undan faror, säger Katharina Paoli Brunat.
– Vår nutida hjärna lägger tyvärr ofta krokben för oss. Skillnaden mellan vad jag vill göra – och vad jag faktiskt gör – kan som alla vet vara stor. Här kan nudging hjälpa oss på traven. Det är helt enkelt ett bra verktyg för att underlätta hälsosamma och hållbara val.
Positiv riktning
Nudging är ett verktyg för beteendeförändring. Smarta belöningar är ett annat. För att förändra sitt eget eller andras beteende behövs ofta nån form av incitament. Ett tips är att göra konkreta åtaganden. Du som exempelvis gillar ljudböcker kan besluta dig för att du under 2021 bara får lyssna om det sker under en morgonpromenad.
– Tillsammans med din kollega kan ni bestämma er för att ni bara får unna er en latte om ni först tränat eller tagit en promenad på lunchen. Eller att ni döper om er digitala fikastund till digital fruktstund och tar en frukt istället för fikabröd, säger Katharina Paoli Brunat.
Ett annat sätt kan vara att helt enkelt synliggöra det hälsosamma valet som det självklara valet. Att göra det lätt att göra rätt och använda positiva sociala normer.
– Vi bör undvika pekpinnar och instruktioner och istället jobba med att synliggöra och förstärka önskvärda normer. För vem vill sitta ensam i fikarummet eller framför datorn när alla andra tar en lunchpromenad? frågar sig Katharina.
Valde trapporna
Varje dag fattar vi tiotusentals beslut, stora som små. Och vi vill ofta tro att vi grundar våra beslut på rationella fakta. Samhället också. Men i själva verket är majoriteten av våra beslut fattade på instinkt, magkänsla och förutfattade meningar.
– Nudging gör det helt enkelt mer sannolikt att man gör ett visst val, ofta undermedvetet utan att märka det. Ett exempel är att fler väljer vegetariskt till lunch om det alternativet står högst upp på menyn, eller om kollegan man lunchar med väljer det säger Katharina Paoli Brunat.
Katharina och hennes team på Nudgd arbetar ofta med arbetsplatser som vill underlätta hållbara val. T.ex. gjorde man under förra året en pilotstudie på ett företag i Stockholm där man ville få fler att ta trappan istället för hissen. Receptet var enkelt. En ny matta i entrén. Mattan visade ett glatt hjärta som pekade mot trapporna och ett trött hjärta mot hissen. Vilket fick 33 procent fler att ta trapporna istället för hissen.
– Många skulle må bra av en vänlig knuff mot fler hållbara val. Jag tror att nudging i framtiden blir en metod som de allra flesta kommer att använda sig av för att ändra folks beteenden och underlätta valsituationer. Små kostnadseffektiva saker kan ha verkligt ge stor effekt, säger Katharina Paoli Brunat.
Katharinas 5 nudgingtips
- Nyårslöftet är lättare att hålla tillsammans. Gör ditt åtagande med din vän eller kollega.
- Bestäm er för ett upprepat beteende.
- Skaffa smarta påminnelsesystem: allt från smarta appar till enkla post it-lappar.
- Ge dig själv smarta ledtrådar. Förknippa en önskad handling med en viss person eller dag. Alltid när du och den här personen pratar eller ses i ett videomöte äter ni en frukt. Varje fredag ska du och din kollega ta en promenad innan ni slår på datorn för dagen, osv.
- Våga använda humor. Små enkla förändringar i budskap kan göra stor skillnad. Dessutom – ett skratt förlänger livet!
Exempel på nudgar
Nätverket Nudging Sweden syftar till att lyfta nudging som metod samt initiera och genomföra projekt för att visa beteendevetenskapens påverkan för en mer hållbar framtid, inom både ekonomi, miljö, social hållbarhet och hälsa. Nätverket har genomfört en lång rad projekt på svenska företag och kommuner.