Hjärnforskarens bästa sovknep: ”Det är ren magi”
Vår sömn är lika viktig som kost och motion. Men stress, skärmtid och stillasittande får oss att sova allt sämre. Av alla som kontaktar vår Hälsosluss har mer än hälften sömnsvårigheter. Hjärnforskaren Christian Benedict berättar om vad du kan göra för att stötta din sömn.
Hälsoförsäkringen hjälper dig innan du blir sjuk
Många tror att sömn är ett passivt tillstånd. Men det är egentligen precis tvärt om.
När vi sover processar hjärnan enorma mängder information.
– Utan sömn skulle vi inte fungera. När vi sover går hjärnan igenom alla intryck och känslor som vi upplevt i vaket tillstånd och förbereder kroppen för nästa vakna period. För lite sömn gör det svårare att lära sig nya saker, hantera stress och prestera på jobbet, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap och författare till boken ”Sömn, sömn, sömn” (Bonnier Fakta).
Miljontals intryck
Varje dag bombarderas vi med intryck från samhälle, jobb, vänner och familj. Informationen sorteras och hjärnan markerar vad som ska sparas och vad som kan rensas bort.
– Vi kan inte arkivera alla de miljontals intryck som vi samlat på oss under dagen. Hjärnan registrerar hela tiden vad som sker i vår omgivning men det mesta är irrelevant för vår överlevnad. Att sortera bort gammal information gör att hjärnan kan spara energi och skapa förutsättningar för att fylla på med mer, säger Christian Benedict.
Hjärnan lägger ett avancerat pussel och arbetar frenetiskt för att tolka hur och var de nya bitarna kan användas. När vi sover strömmar hjärnvätska genom våra huvuden och spolar bort skräpämnen och biprodukter. Allt för att hålla hjärnan fungerande och frisk.
Må bättre med vår hälsoförsäkring
– Man måste sova för att kunna hantera intryck, känslor och vidareutveckla faktaminnet. Det handlar om att behålla en emotionell balans.
Christian Benedict liknar kroppen vid en orkester, där alla delar måste spela tillsammans för att vi ska kunna må bra.
– Men det är inte bara hjärnan som behöver vila. Det finns många utmaningar för kroppen och sömnen är en viktig del av vårt samlade försvar. Sömnen är viktig för både muskler, immunförsvar och inre organ. Alla dessa funktioner är aktiva när vi sover.
Ständig uppkopplad – aldrig avkopplad
Att vara ständigt uppkopplad är för många en självklarhet både i hemmet och på arbetsplatsen. Men hur påverkas egentligen vår hjärna av långvarig stress – och när är det dags att logga ur?
En av de första varningssignalerna för stress är just sömnproblem.
– Kortsiktig stress är inte negativt – det behövs för att vi människor ska fungera. Men långvarig stress under månader och år, utan möjlighet till återhämtning, kan vara skadlig, säger Jenny Wiener, vår hälsoekonom.
– Många av oss känner kanske att det inte finns någon risk att hamna i stressrelaterade problem men alla kan drabbas. Åtta av tio som kontaktar vår hälsosluss för att använda hälsoförsäkringen så de slipper att bli sjukskrivna och hälften av dem (fyra av tio) har också svårt att sova på grund av olika problem.
Vi hjälper dig innan du blir sjuk
Forskarens bästa sovknep
Enligt Christan Benedict leder stress, skärmtid och stillasittande till att vi sover allt sämre. Samtidigt måste vi på något sätt förhålla sig till den snabba tekniska utvecklingen.
– Mobilen är idag en självklar del av den moderna livsstilen. Vad man kan försöka tänka på är att då och då ta time-out och låta hjärnan koppla av. Vi måste helt enkelt våga ha tråkigt, säger Christan Benedict.
Vid en studie på ett bilföretag i Tyskland fick de anställda testa att lägga ifrån sig sina jobbmobiler efter arbetstid. Många upplevde tydligt förbättrade sovvanor.
– Jag försöker att leva som jag lär men kan såklart även jag har nätter där jag sover bättre eller sämre. Efter en period med dålig sömn bestämde jag mig för att själv sluta använda mobilen efter klockan åtta på kvällen.
– Sedan dess sover jag betydligt bättre och har mer energi under dagen. Det är rena rama magin!
Viktiga kontraster
Sömnen gör alltså att vi blir både smartare, friskare och lyckligare. Men vad kan vi då göra mer för att sova bättre? Enligt Christan Benedict handlar det om att följa kroppens inre klocka.
– Dygnsrytmen är a och o när det kommer till sömnen. Det viktigaste är att det blir en tydlig kontrast mellan dag och natt, säger Christian Benedict.
Alltså: ljus, föda och motion under dagtid – mörker, fasta och vila på kvällen. Positiva tankar kan också hjälpa. Enligt forskaren är det många som underskattar sin egen sömn negativt, vilket i sin tur kan leda till en ond cirkel med ökad stress.
– Försök att hitta en sömnrutin som passar just dig och att inte lägga fokus på att du inte kan somna, att du måste slappna av. Det leder bara till att du blir stressad istället för sömnig. Testa att spänna och slappna av i musklerna och därefter kanske läsa några sidor i en bok – på så sätt kan du lära hjärnan vad du brukar göra för att kunna somna.
Slutligen poängterar Christian att om du inte kan somna: gå upp!
– Så länge du inte utsätter dig för starkt ljus kan det vara smart att sätta sig i ett annat rum och exempelvis läsa. Först när du känner dig trött går du tillbaka till sängen.
Tio tecken på stress
Här listar vi tio tecken som kan vara symtom på att du stressar för mycket
1. ”Bråttombeteenden”. Du gör allt i vardagen mycket fort, du hoppar över luncher och pauser, avbokar träningspass, du har svårt att lyssna på när andra pratar, du avbokar att träffa vänner för att hinna jobba mer…
2. Spänningar och värk. Ett av de mest klassiska symtomen på överbelastning är huvudvärk. Det här kan yttra sig i en punktvis värk eller mer generell. I vissa fall kan det även resultera i migrän. Det är inte helt ovanligt att känna värk och spänning i nackregionen när stressnivån är hög. Det här beror till stor del av att ett högt tempo leder till att vi drar upp axlarna och har en försämrad arbetsställning.
3. Sömnproblem. En av de tidiga varningssignalerna. Om vi inte sover ordentligt under en längre period kommer vi enligt sömnforskaren Christan Benedict inte att fungera.
4. Glömmer och tappar ord. Svårigheter att koncentrera sig är väldigt vanligt under stressiga perioder när det är mycket att hålla reda på. Det kan även upplevas som att det är svårare att ta beslut, se mål och arbeta strukturerat. Det är inte lätt att hålla reda på allt när det är mycket att tänka på. Därför är det heller inte konstigt att korttidsminnet påverkas när du varit stressad under en längre tid.
5. Irritation och nedstämdhet. Även de här symtomen är ett resultat av att inte ha kontroll över situationen. Att lätt bli irriterad, känna sig nedstämd och gråta vid konstiga tillfällen hör inte till ovanligheterna.
6. Oro och ångest. Det hör till vanligheterna att känna sig orolig och få ångest när stressnivån är hög. Känslan av att inte ha kontroll kan orsaka dessa känslor i vår kropp.
7. Nedsatt immunförsvar. De flesta av oss drabbas av en infektion eller förkylning ett par gånger om året. Vid långdragen stress påverkas vårt immunförsvar så att vår motståndskraft minskar.
8. Hudirritation. Stress kan lätt orsaka olika sorters utslag på huden. Eksem och herpesinfektioner kan blomma upp under en tid när påfrestningar är större.
9. Magproblem. Stress kan ta sig uttryck i en rad symtom från magtrakten. Många människor förlägger spänningar och oro till denna del av kroppen. Buksmärtor är ett vanligt varningstecken.
10. Hjärt- och kärlsjukdomar. Högt blodtryck kan bli följden av långvarig stress och är en riskfaktor för en rad sjukdomar, där en av de allvarligaste är hjärt- och kärlsjukdomar.
Andra läser också om
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer
Naprapat-Jonas: Här är nyckeln till ett starkare, friskare och lyckligare liv
Vi behöver både stillhet och rörelse för att må och prestera på topp. Och god hälsa omfattar HELA kroppen, där alla ... Läs mer
Hjälpen via Hälsoslussen förändrade allt: ”Trodde inte att jag kunde må så här bra”
I flera år besvärades Linnéa Gustavsson av svår huvudvärk och migränfall. Det påverkade allt i hennes liv – både på ... Läs mer