Gå till innehåll

Forskaren: ”Det här är den viktigaste faktorn för förändring”

Att bryta inövade mönster och förändra delar av sitt liv kan vara lättare sagt än gjort. Men vad är det som gör att människan har ett motstånd till förändring – och finns det något knep som gör det lättare att ta sig över tröskeln och våga prova något nytt?

Forskaren Leif Denti om förändring.

Forskning inom psykologi kring förändring avslöjar den komplexa naturen av människors motvilja och motivation när det gäller att göra förändringar i livet. Leif Denti, Dr i psykologi och forskare inom ledarskap och organisatorisk innovation vid Göteborgs universitet, beskriver det som ett delikat balansspel mellan kris och vision när man ska göra en större förändring.

– Det finns ofta en dimma mellan vart jag står idag och dit jag vill imorgon. Men det finns lösningar, säger Leif Denti på ett seminarium i Skandias regi.

Varför är förändring svårt?

Men varför är det så svårt att komma i gång med förändring? Leif liknar förändring som en resa från en kulle till en annan.

– Tänk att du står på en kulle. På kullen vi står på har vi en viss nivå av ”brahet” eller nöjdhet. Men vi är inte riktigt nöjd med den nivån. Utan vi skulle vilja till en högre kulle där vi kommer vara ännu nöjdare och känna ännu mer ”brahet”, säger forskaren och fortsätter:

– Men för att kunna ta sig till den andra kullen så måste man först ner i dalen för att sedan kunna ta sig upp igen på andra sidan. Man skulle kunna säga att nästan alla förändringar innebär en försämring på kort sikt.

Leif Denti menar att metaforen med de två kullarna går att applicera på de flesta förändringar i livet, som att bryta upp med en partner, byta jobb eller som företagare – upphandla tjänstepension. Att det är resan ner från kullen som ibland gör att tröskeln kring förändring känns stor.  

Leif Denti bild.png

Drivkrafter för förändring

Enligt Leif finns det två huvudsakliga drivkrafter för förändring: krisen och visionen. Krisen, med sin omedelbara och ibland skrämmande karaktär, kan vara en stark katalysator för förändring.

– Krisen är en jättebra drivkraft för förändring. Problemet är ju då att de flesta företag och offentliga organisationer varken har en bra kris eller en bra vision utan man befinner sig någonstans emellan, säger Leif.

Leif lyfter också fram vikten av en lockande vision, som en annan avgörande faktor för att driva förändring.

– Den enskilt viktigaste faktorn för förändring är problemlösning. Förändring är ju egentligen problemlösning till många delar. Det kan vara att man köpt ett företag men inte vet hur man ska integrera det. Allt kokar ner till problemlösning.

Leif menar att många organisationer balanserar just mellan kris och vision. En mellanfas som kan begränsa motivationen för förändring. Nyckeln till framgångsrik problemlösning finns i förståelsen för problemets kärna och en tydlig kommunikation kring syftet. Leifs tips till företagare är att dra lärdom av tidigare erfarenheter. Något som kan vara avgörande för att lösa nya utmaningar.

– Mitt absolut bästa tips för att lösa problem är att stjäla från annan som redan har löst samma problem.

Behöver du se över företagets tjänstepension?

Vi vet att friska och trygga medarbetare skapar välmående företag. Därför erbjuder vi dig och dina medarbetare en hel­täckande tjänstepension med extra fokus på hälsa.

Vi hjälper dig!

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet