Så får du in mer rörelse på jobbet
Promenadmöte i solen, lunchyoga eller mikropauser i form av bensträckare. Det behöver varken vara krångligt eller tidskrävande att få in mer rörelse under arbetsdagen. Här är några tips som hjälper dig att komma igång – och att må bättre.
Så får du in mer rörelse under arbetsdagen. Lyssna på fysioterapeutens bästa tips (5 min).
Att vi behöver röra på oss för att må bra har blivit extra tydligt det senaste året, då hemmajobb med långa pass framför datorn och stillasittande blivit vardag för många. Men det krävs inga maratonlopp för att må bättre – huvudsaken är att vi får igång kroppen, menar Tobias Croner, specialfysioterapeut hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
– Det gäller att bryta stillasittandet, och varje liten aktivitet räknas. Om vi också kan anstränga oss i 45 minuter två gånger i veckan, till exempel med ett löppass, har vi mycket att vinna och kan förebygga många problem och livsstilssjukdomar, säger han.
Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring hos oss vända sig. Det är en må bra-försäkring via jobbet, där du kan få hjälp och stöd tidigt med exempelvis ryggont, för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.
Varför är det viktigt att bryta stillasittandet?
– Flera studier visar att hälsovinsterna när du rör på dig är påtagliga, det handlar både om sjuktal och produktivitet, säger Tobias.
– Vi vet att regelbunden träning ökar produktiviteten och att det förbygger muskel- och smärtproblematik. Man blir också piggare och mår bättre och är oftast gladare på de arbetsplatserna, fortsätter Tobias.
Tobias bästa knep för att få in mer rörelse
1. Promenadmöten och mikropauser
Skapa rutiner för att röra på dig som ett naturligt inslag under arbetsdagen. En tumregel är att försöka ta någon mikropaus då och då, till exempel en bensträckare varje timme, och kombinera gärna det med någon övning för att få ny energi till både muskler och hjärna. Kanske kan något av dina inplanerade möten bli ett digitalt och fysiskt promenadmöte?
– Jag tror att allt fler företag kommer att inse fördelarna med promenadmöten för medarbetarnas välmående i ett långsiktigt perspektiv, säger Tobias Croner.
– Forskning visar till exempel att promenadmöten ökar produktiviteten. Man tänker bättre, kommer på mer idéer och har en bättre hälsa, fortsätter Tobias.
2. Glöm inte bort rörligheten
Styrka och kondition är det vi oftast förknippar med träning, men rörlighet kan också förbättra hälsan.
– Jag vill slå ett slag för yoga, en skonsam träningsform som har många övningar med fokus på rörlighet, avspänning och styrka, säger Tobias Croner.
Den enda utrustning som krävs är en träningsmatta som gör övningarna lite skönare. Det finns gratis yogapass att följa online.
3. Gör det enkelt
Är gymmet inte så aktuellt – kanske finns det ett utomhusgym i närheten? Uteträning i vårsolen kan ge lite extra boost.
Andra läser också om
Psykologen: Så gör du 2025 till ditt bästa år
Nytt år ger ofta nya tankar och mål kring framtiden. Vill du stressa mindre och stärka din fysiska och mentala hälsa? ... Läs mer
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer