Gå till innehåll

Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare

Du som är företagare har fram till 31 december att starta ett pensionssparande eller passa på att göra en extrainsättning och få avdrag. – Det är ett gyllene tillfälle att påverka din framtida pension, säger vår pensionsekonom Mattias Munter och ger fem tips att tänka på för dig som driver eget.

Säkra din framtida lön som egenföretagare

9 av 10 anställda har idag tjänstepension från sin arbetsgivare. Men som företagare behöver du själv säkra din framtida tjänstepension, något som kan vara lätt att glömma.

– Som egenföretagare behöver du skaffa rätt ekonomiska förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter karriären. Att ta tag i detta redan nu är det smartaste du kan göra för att skapa ekonomisk trygghet inför framtiden, säger Mattias Munter.

Pensionssparande är avdragsgillt för dig som egenföretagare. Upp till 35% av årslönen kan du sätta av till tjänstepension (max 10 PBB) vilket innebär 573 000 kronor under 2024. 

– Mitt råd är att inte skjuta upp frågan utan ta tag i ditt sparande redan idag! Tjänstepension och eget pensionssparande är helt avgörande för att din pension ska gå att leva gott på. Dessutom omfattar en komplett tjänstepensionslösning även försäkringar som ger trygghet redan här och nu, säger Mattias Munter.

Skaffa tjänstepension med sjukförsäkring – räkna ut vad det kan ge här

Fem tips till dig som är egenföretagare:

1. Ta ut lön

Varje år som du arbetar och betalar skatt bygger du din allmänna pension genom den pensionsavgift som betalas in. Om du som egenföretagare ska få samma allmänna pension som om du vore anställd hos en arbetsgivare, behöver du ta ut motsvarande lön eller överskott och betala in avgifter och skatter.

– Det är viktigt att ta ut en marknadsmässig lön. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på ca 51 250 kronor per månad (2024). Hitta balansen mellan utdelning, lön och pensionssparande!

2. Som egenföretagare får du göra skatteavdrag

Som egenföretagare får du göra avdrag för pensionssparande med 35 % av lönen, upp till 10 prisbasbelopp, max 573 000 kronor (2024). Räknar du med att göra vinst i år? Då kan det vara klokt att göra en extra insättning i december till din tjänstepension. Det kan minska skatten samtidigt som det ökar ditt sparande. Men det går självklart att starta eller öka ditt sparande till pensionen när det passar dig och bolaget bäst.

3. Välj rätt tjänstepension

Tjänstepensionen utgör en stor del av den totala pensionen och kan vara av stor betydelse för hur din ekonomi kommer att se ut i framtiden.

– Du väljer själv hur pensionspengarna ska placeras och hur aktiv du vill vara själv i den delen under spartiden, säger Mattias Munter.

Ditt val kan göra stor skillnad på sikt. Det finns olika alternativ beroende på ditt intresse och riskvilja. Allt ifrån att vi  sköter hela placeringen åt dig i Skandia Liv (traditionell förvaltning) till att du själv kan vara mer aktiv med ditt sparande genom att exempelvis välja fonder med olika inriktning. 

4. Få trygghet även på kort sikt

Tjänstepension är mer än pengar till pension. Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du till exempel blir långvarigt sjuk. I vår tjänstepension finns utöver själva sparandet till pensionen, en sjukförsäkring som täcker en del av lönen om du skulle bli sjuk samt en kostnadsfri förebyggande hälsoförsäkring för att minska risken för långa och kostsamma sjukskrivningar.

5. Börja pensionsspara redan idag

Ta tag i ditt pensions­sparande redan idag. Se till att ha en trygg tjänstpensionslösning som kan kompletteras med extra insättningar de år bolaget går extra bra. Då har du störst möjlighet att påverka och ge sparandet gott om tid att växa med avkastning genom ränta på ränta-effekten. Om du utöver lönen tar utdelning från ditt företag så kan en del av det vara ditt privata pensionssparande.

Skaffa tjänstpension enkelt. Läs mer här

 

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet