Så undviker du som arbetsgivare dyra sjukskrivningar
Att arbeta förebyggande med hälsa är en lönsam investering som stärker både medarbetare och företag. Ta del av psykologens tips på hur du som företagare kan lyckas med det förbyggande hälsoarbetet och hantera stress på arbetsplatsen.
Som arbetsgivare har du en nyckelroll i att förebygga ohälsa på arbetsplatsen. Genom att sänka trösklarna för att söka hjälp, skapa en helhetssyn på hälsa som inkluderar både fysisk och psykisk välmående, och att skapa rätt förutsättningar att arbeta förebyggande, kan du minska sjukskrivningar och förbättra både arbetsmiljön och företagets resultat.
Så mycket finns att spara på förebyggande arbete
Marie Bremberg, psykolog på Sophiahemmet Rehab Center som ägs av Skandia, menar att det bästa resultatet sker om både chefer och medarbetare är engagerade i hälsoarbetet på företaget.
– Att alla jobbar för att skapa en miljö där man öppet kan tala om vad som fungerar och inte fungerar är bra på både kort och lång sikt. En annan grundläggande sak är att medarbetare behöver veta: Vad man ska göra och hur, vilka resultat som ska uppnås samt vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras vid tidsbrist. Och självklart vem man kan vända sig till för stöd och hjälp om man behöver det, säger Marie.
Chefer behöver utbildning, en fungerade struktur, tid och mandat för att framgångsrikt kunna jobba med förebyggande hälsoarbete. För att få med ledningsgruppen på tåget behövs det ofta pratas om frågan i ekonomiska termer. Med hjälp av vår snurra kan du räkna på vad ohälsa kostar ditt företag.
Maries 3 tips på hur du som företagare hanterar stress på arbetsplatsen
1. Sätt tydliga gränser mellan arbete och fritid.
Det är viktigt med att ha tydliga gränser mellan arbete och fritid för att skapa möjlighet för återhämtning – med andra ord se till att till exempel stänga ned datorn och inte kolla mejlen efter arbetstid.
2. Gör en sak i taget
Att veta vad man ska prioritera om det är högt tryck, att variera tempot under dagen och se till att vara extra noga med att ta återhämtande pauser i perioder där det är lite stressigt.
3. Skapa ett öppet klimat
Som arbetsgivare är det bra om man kan skapa ett klimat där man som arbetstagare känner att man vågar kommunicera om hur man mår. Sen är det viktigt för chefer att veta var man kan hänvisa sina anställda till för ytterligare stödinsatser via till exempel försäkringar.
Friskare företag med hjälp av tjänstepension med hälsoförsäkring
Vi vet att friska och trygga medarbetare skapar välmående företag. Därför erbjuder vi en heltäckande och prisvärd tjänstepension med extra fokus på hälsa för ett hållbart arbetsliv – både för dig som egenföretagare och för företag med flera anställda. Läs mer om vårt erbjudande tjänstepension med hälsa och se vad som ingår.
Så får du en bra start på arbetsåret 2025
Efter en ledighet har du som arbetsgivare och chef en viktig roll i att sätta taktpinnen för det nya arbetsåret. Marie menar att det finns lite strategier för få en balanserad start på året och hjälpa medarbetare att inte köra i diket direkt.
– Skapa möjlighet för anställda att mjukstarta och få ordning på planeringen framåt. Ha inte för många projekt som startar direkt. Skulle det uppstå en situation där en medarbetare inte mår bra är det viktigt att erbjuda stöd och våga fråga vad det som pågår.
– Man behöver inte som arbetsgivare diagnostisera medarbetaren utan här är det viktigt att hålla sig till det man konkret ser och tala om det, säger Marie.
– Har man återkommande problem med till exempel oro, nedstämdhet eller stress eller tycker att det är svårt att hantera sitt mående tycker jag definitivt att man ska kontakta en psykolog på en gång. Ju tidigare insatser desto snabbare hjälp!
Vår aktuella rapport ”Hur är läget, Sverige?”
Förra året förlorade Sverige drygt 43 miljarder kronor på grund av längre sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa. Den totala sjuknotan för längre sjukskrivningar under samma period var 92 miljarder kronor.
Psykisk ohälsa bakom nästan hälften av alla sjukskrivningar
Sjukskrivningar som grundar sig i psykisk ohälsa har ökat kraftigt det senaste decenniet. Enligt vår nya rapport ”Hur är läget, Sverige - 2024” ligger siffrorna nu på en alarmerande hög nivå. Hela 46 procent av de längre sjukskrivningarna beror på psykisk ohälsa. Trots att andelen har stabiliserats, har samhällsförlusten för psykisk ohälsa ökat markant och uppgår nu till 43 miljarder kronor. Denna ökning drivs främst både av inflationen och fler och längre sjukskrivningar i landet.
Ojämn ohälsa mellan kvinnor och män
Kvinnor är betydligt mer drabbade av psykisk ohälsa än män. Av de långtidssjukskrivna är andelen diagnoser som beror på psykisk ohälsa 51 procent för kvinnor och motsvarande siffra för männen är 40 procent.
Under 2024 kan vi se att sjukskrivningarna generellt sett har ökat med cirka 2 procent bland både kvinnor och män. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken bakom sjukskrivningar.
Läs hela rapporten här och se siffror per län och kommunVi vill att ditt företag och dina medarbetare ska må bra
Vi vet att friska och trygga medarbetare skapar välmående företag. Därför erbjuder vi en heltäckande och prisvärd tjänstepension med extra fokus på hälsa, Skandia Tjänstepension med Hälsa.
Ta reda på merAndra läser också om
Så undviker du som arbetsgivare dyra sjukskrivningar
Att arbeta förebyggande med hälsa är en lönsam investering som stärker både medarbetare och företag. Ta del av ... Läs mer
AI-bolagets framgångsfaktor – så får de ”världens skickligaste ingenjörer”
Hur lockar och behåller man de allra bästa i en bransch som aldrig slutar att växa? För det datadrivna AI-bolaget Echo ... Läs mer
Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare
Du som är företagare har fram till 31 december att starta ett pensionssparande eller passa på att göra en ... Läs mer