Chefens hemliga vapen vid rekryteringar
Lön, semesterdagar och friskvårdsbidrag i all ära. Som chef har du ett bortglömt trumfkort på hand vid rekryteringar. "Tjänstepensionen är de bortglömda miljonerna", säger vår pensionsekonom Mattias Munter.
Pensionsmyter som kan förvirra
Det kommer inte finnas några pengar kvar när jag går i pension. Alla pensionspengar är placerade på börsen. Man måste jobba tills man är 75 år gammal för att få en dräglig pension. Staten har stulit pengar från AP-fonderna. Känns det bekant? Inte konstigt i så fall, för dessa påståenden är några av de vanligaste missuppfattningarna om pensionerna.
Vår pensionsekonom Mattias Munter kämpar för att punktera en annan spridd missuppfattning. Att tjänstepension, den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren, är något chefer kan avhandla med ljusets hastighet under anställningsintervjun.
Helt fel, menar han.
– Tjänstepensionen är en viktig investering som innebär att arbetsgivaren tar stort ansvar för medarbetarens ekonomiska trygghet, både här och nu och i framtiden. Värdet för medarbetaren räknas i miljoner nästan oavsett löneläge, säger Mattias Munter.
Chefen borde ta chansen
Han tycker att det är något av en gåta att tjänstepension inte är en lika given punkt vid rekryteringar som lön, antal semesterdagar och extra hundralappar i friskvårdsbidrag. Varför har det blivit så?
– Det är 10 000-kronorsfrågan. Kanske beror det på att pensionen ligger ganska långt bort för både medarbetare och chefer. En annan förklaring kan vara att ett sparande som går via arbetsgivaren utan att passera den egna plånboken, och som heller inte syns på lönebeskedet, kan framstå som lite abstrakt.
Men i en rekryteringsprocess har chefen chansen att särskilja sin arbetsgivare från andra. Hur? Jo, genom att förklara tjänstepensionens betydelse, lyfta fram det övriga försäkringsskyddet som ingår i tjänstepensionen och dessutom – om sådan finns – erbjuda individuell rådgivning.
Stora möjligheter att påverka
Mattias Munter menar också att många fastnat i ett onödigt problematiserande kring pensionssystemet. Det svenska systemet är faktiskt inte så komplicerat som det ibland framställs som.
– I ett internationellt perspektiv har vi faktiskt bäst möjlighet att få överblick över våra förutsättningar eftersom all information samlas på minPension och att vi varje år får individuella värdebesked.
Men den som är alltför tillbakalutad kan ta onödiga risker.
– Det som har hänt med tjänstepensionen i Sverige de senaste åren är att ansvaret för hur stor pensionen ska bli har flyttats från arbetsgivare och hamnat alltmer på individen. Vi befinner oss just nu mitt i ett sådant skifte. Trots det lever vissa kvar i det gamla och tror att man egentligen inte kan påverka sin tjänstepension särskilt mycket.
Mattias Munter menar att den som tänker så missar möjligheter. Aktiva val för hur pengarna ska förvaltas med föredragen risknivå, till vilken avgift och vilket försäkringsskydd som behövs för familjen vid dödsfall är viktigt för tryggheten både på kort och på lång sikt.
– Där har chefer och arbetsgivare chansen att erbjuda medarbetarna den hjälp de behöver för att göra kloka val. Att, som många gör i dag, inte prata om tjänstepension är lite dumt, för det är något som kan göra stor skillnad för medarbetarens framtid.
Borde vara given pusselbit
Men det gäller att prata pension på rätt sätt.
– Jag tycker att chefen ska berätta hur mycket arbetsgivaren varje år sätter av till medarbetarens tjänstepension och visa vad den summan kan växa till på sikt. Om arbetsgivaren valt att inkludera annat i tjänstepensionen, som hälsoförsäkringar och vårdförsäkringar, ska man givetvis lyfta fram det också.
Mattias Munter önskar också att alla chefer kunde erbjuda en onboarding där genomgång och rådgivning kring tjänstepensionen ingick som en självklar pusselbit – och att det var något som följdes upp över tid.
– Nya familjebildningar påverkar hur man ska tänka kring sin tjänstepension och då finns det anledning att se över de val man gjort. Om chefen kan erbjuda ett sådant stöd är det något som påverkar arbetsgivarvarumärket positivt.
Förebyggande win-win
Störst chans att få gehör för pensionssnacket har chefen om arbetsgivaren även kopplat till exempel en hälsoförsäkring till tjänstepensionen.
– Då kommer man in på det förebyggande hälsoarbetet, där arbetsgivaren erbjuder tidiga insatser som minskar risken för långvariga sjukskrivningar. För chefen och arbetsgivaren är det ytterst en lönsamhetsfråga och för medarbetaren handlar det om att få de förutsättningar som behövs för ett hållbart arbetsliv och en bra pension.
Mattias tre bästa tips för en bra pension
- Jobba heltid så mycket du kan.
- Se till att din arbetsgivare betalar in tjänstepension, det är det inte alla som gör.
- Spara lite på egen hand i ett privat pensionssparande.
Så mycket tjänar du på att fortsätta jobba
Ett extra år i arbetslivet, efter att du fyllt 66 år, kan ge dig som har en genomsnittlig lön mellan 1 300 och 2 200 kronor mer i pension varje månad – livet ut. På pensionsmyndigheten.se kan du räkna ut hur din pension påverkas av hur gammal du är när du slutar jobba. I Sverige har du laglig rätt att jobba kvar i din anställning tills du fyller 69 år.
Pension – så funkar det
Pensionen är uppbyggd lite som en pyramid och består av olika delar.
Eget sparande
Frivilligt sparande som kan ske i bank eller försäkringsbolag genom till exempel ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. Andra väljer att trygga sin framtid genom att amortera på sina lån. Genom amorteringar blir boendekostnaden lägre vilket får den framtida pensionen att räcka längre. Det egna sparandet kan vara det som ger dig värdefull flexibilitet kring valet av pensionsålder. För medarbetare med lite högre lön kan löneväxling till ytterligare tjänstepension vara ett alternativ.
Tjänstepension
Den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Varierar beroende på arbetsgivare och bestäms i ett kollektivavtal eller direkt med den som är anställd. Tjänstepension är mer än bara pension och innehåller också viktiga ekonomiska skydd om du skulle bli sjuk eller, för dina efterlevande, om du dör. Omkring nio av tio anställda har i dag tjänstepension.
Allmän pension
Kommer från staten omfattar alla som arbetat eller bott i Sverige. Den grundas på alla inkomster som du betalar skatt för. Inkomster upp till en månadslön på drygt 52 000 (2024) räknas för den allmänna pensionen och avsättningarna fördelas mellan inkomstpension och premiepension. Premiepensionen är en mindre del men där du kan göra egna fondval för hur pengarna ska förvaltas.
Text: Chef Content
Du får försäkringar
Många glömmer bort att tjänstepensionen kan vara mycket mer än bara sparande. Ofta innehåller den även försäkringar så som t.ex. sjukförsäkring och efterlevandeskydd för familjen.
Den ökar med lönen
Eftersom tjänstepension är procentuell förändras den automatiskt med din lön. Ökar din lön – ökar också din tjänstepension.
Det är din pension
Tjänstepension är öronmärkta pengar till din framtida pension. Du kan inte ta ut den tidigare och den blir inte mindre vid en eventuell skilsmässa eftersom den inte ingår i bodelningen – vilket ditt privata pensionssparande däremot gör.
Andra läser också om
Dags för lönesamtal? Löneväxling är ett bra sätt att locka och behålla talanger
Attrahera och behåll de bästa medarbetarna – utan någon extra kostnad för dig som arbetsgivare. Att erbjuda dina ... Läs mer
Välkommen till vårt hälsoevent: Hälsa på jobbet, hälsa för livet!
Vi bjuder in till en förmiddag fylld med nya insikter, inspiration och nätverkande i Stockholm, Göteborg och Lund. ... Läs mer
Så undviker du som arbetsgivare dyra sjukskrivningar
Att arbeta förebyggande med hälsa är en lönsam investering som stärker både medarbetare och företag. Ta del av ... Läs mer