Förslag om sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak – så påverkas du
Sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak, det föreslår en kommitté som sett över de regler som hushåll med bolån möter. Syftet med förslaget, som lämnats till regeringen, är att underlätta för fler att komma in på bostadsmarknaden och minska det ekonomiska trycket för bolånetagare. Förslaget kan få stor betydelse för dig som har bolån eller funderar på att köpa bostad.
Höjt bolånetak
En punkt i förslaget är att höja bolånetaket från dagens 85 % till 90 %. Det innebär att du som köpare skulle behöva en mindre kontantinsats för att finansiera din bostad.
Exempel: För en bostad värd 3 miljoner kronor skulle kravet på kontantinsats minska från 450 000 kronor till 300 000 kronor.
Ett högre bolånetak kan alltså göra det lättare för förstagångsköpare att ta steget in på bostadsmarknaden.
Sänkt amorteringskrav
Det föreslås också att amorteringskravet för lån med belåningsgrad över 70 % sänks från 2 % till 1 %. Samtidigt föreslår man att det skärpta amorteringskravet, som säger att du behöver amortera 1 % extra om lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst, ska slopas.
Istället föreslås ett allmänt amorteringskrav på 1 % för alla lån över 50 % av bostadens värde.
Om du har en hög belåningsgrad skulle det ge dig en större ekonomisk flexibilitet, vilket kan ge utrymme att till exempel spara till en buffert eller investera. Det är dock viktigt att komma ihåg att amortering är en form av sparande som minskar din skuldsättning över tid och gör dig mindre känslig för räntehöjningar.
Exempel: Om du har ett bolån på 2 miljoner kronor och amorterar 2 % per år minskar du din skuld med ungefär 40 000 kronor per år. Om du istället amorterar 1 % minskar skulden med ungefär 20 000 kronor per år.
Införande av skuldkvotstak
En annan del av förslaget är att införa ett skuldkvotstak där hushåll inte ska kunna låna mer än 5,5 gånger sin årliga bruttoinkomst. Syftet är att minska risken för överskuldsättning. Banker ska dock ha en viss flexibilitet att godkänna lån som överskrider det nya taket.
Exempel: Om din årliga bruttoinkomst är 500 000 kronor, skulle ett skuldkvotstak på 5,5 innebära att du maximalt kan låna 2,75 miljoner kronor.
När kan förslaget träda i kraft?
Utredningen har överlämnats till regeringen och ett beslut väntas under våren 2025. Om förslaget går igenom kan de nya reglerna gradvis träda i kraft senare samma år. Kommittén föreslår att förslaget ska införas i två steg:
Steg 1: Höjt bolånetak, avskaffat skärpt amorteringskrav och skuldkvotstak på 5,5 gånger bruttoinkomsten.
Steg 2: Allmänt amorteringskrav på 1% för alla lån över 50% av bostadens värde.
Hur kan förslaget påverka bostadsmarknaden?
De föreslagna lättnaderna kan göra det enklare att köpa sin första bostad, samtidigt som låntagare med högre belåningsgrad får mer pengar över. En ökad efterfrågan på bostadsmarknaden kan också leda till att bostadspriserna stiger.
Nuvarande amorteringskrav och bolånetaket infördes under 2010-talet för att stärka hushållens ekonomiska motståndskraft och stabilisera bostadsmarknaden. Med snabbt stigande bostadspriser och ökande skuldsättning ville man dämpa risken för överskuldsättning och minska hushållens sårbarhet inför ekonomiska svängningar, till exempel vid räntehöjningar. Nu ses regelverket över för att möta dagens utmaningar och skapa en bättre balans mellan långsiktig ekonomiskt trygghet och hushållens behov av ekonomisk flexibilitet.
Andra läser om...
Årets Skandia Award går till forskning om bolånemarknader och sparande
För tionde året i rad delar Skandia och Thulestiftelsen ut det prestigefyllda forskarpriset Skandia Award i samarbete ... Läs mer
Förslag om sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak – så påverkas du
Sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak, det föreslår en kommitté som sett över de regler som hushåll med bolån möter. ... Läs mer
Bolåneräntorna sänks – det här betyder det för dig med rörlig ränta
Den 7 november sänkte Riksbanken återigen styrräntan, den här gången med 0,50 procentenheter till 2,75 %. Det innebär ... Läs mer