Bunden eller rörlig ränta? Så gör våra kunder
Allt färre väljer bolån med längre bindningstider. För ett halvår sedan valde majoriteten av våra nya låntagare bolån med bunden ränta - en trend som nu vänt helt, visar nya siffror. Vad beror det på? Hur ska du som bolånetagare tänka? Och ska du amortera just nu? Vår expert har svaren.
I mars 2022 valde 59 procent ränta med längre bindningstider för sina nya bolån, medan 24 procent valde 3-månaders bindningstid. I augusti 2022 var motsvarande siffra 10 respektive 80 procent.
– Den tvära vändningen från hur det såg ut tidigare i år beror med största sannolikhet på att räntan på de bundna lånen blivit dyrare, säger Tommy Björinge, bolåneexpert på Skandiabanken.
Historiskt sett så har det varit lönsamt för kunder att välja rörlig ränta, förutsatt att man har marginalerna i vardagen att klara en räntehöjning.
– Många undrar vad som styr bolåneräntan och hur de kommer påverkas framåt. Riksbankens styrränta spelar såklart roll men bolåneräntorna påverkas också av marknadsräntorna på kapitalmarknaden, säger Tommy.
– Styrräntan är nu uppe i 0,75 procent och bedömningarna är att den kommer att ligga över 2 procent i början av 2023, fortsätter Tommy. Nästa besked om styrräntan kommer den 20 september.
Läs mer om bunden och rörlig ränta
Så hur ska jag då tänka som bolånetagare?
Som bolånetagare får man ha med sig att högre räntor hör till det nya ekonomiska landskapet. Det är därför viktigt att förbereda sig genom att stresstesta den egna plånboken.
När du beviljas bolån kan du känna dig trygg med att banken alltid räknar med att låntagaren ska klara ett tuffare ränteläge. Samtidigt innebär höjda räntor att många behöver ta ställning till hur det påverkar ekonomin i övrigt. Det kan vara en bra idé att redan nu börja rusta sig med en sparbuffert. Hitta rätt sparande för dig här.
Ska jag amortera just nu?
När du amorterar på ditt bolån betalar du av din skuld, vilket i sin tur innebär lägre räntekostnader. Amortering är alltså ett sätt att spara pengar, vilket gynnar dig om bostadspriserna faller och räntorna stiger mer. Har du möjlighet att amortera mer än vad du redan gör kan det alltså vara en god idé. Läs mer om amortering.
Hur hittar jag bästa räntan?
Det blir nu ännu viktigare att se över sin ränta, för att säkerställa att man inte betalar onödigt mycket för sitt boende. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Vi tycker inte att det är schysst.
Vårt bolån har en av marknadens lägsta bolåneräntor – där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav. Hos oss kan du lita på att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma.
Att flytta ditt bolån till oss är enkelt. Vi hjälper dig såklart med flytten! När man skaffar bolån hos oss får man en bra bolåneränta över tid. Börja med att se vilken ränta du kan få här.
Andra läser om...
Ny rapport: Så kan unga komma in på bostadsmarknaden
Vi vill att fler unga ska få möjlighet att köpa sin första lägenhet. För att underlätta föreslår vi olika lösningar för ... Läs mer
Därför ska du välja ett förhandlingsfritt bolån
Många bankkunder upplever problem med bankernas regler kring förhandling av bolåneräntor. Det finns en känsla av ... Läs mer
Riksbanken sänker styrräntan – så påverkas du som bolånetagare
Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Efter hittills tre ... Läs mer