Nya tullarna skakar marknaden
Det har varit turbulent på börsen den senaste tiden. Hur ska du tänka kring ditt långsiktiga sparande när det svänger på marknaden? Vår makroekonom Seyran Naib Fransson reder ut.

Inledningen av 2025 har präglats av politisk och ekonomisk osäkerhet, framför allt till följd av den nya amerikanska administrationens handelspolitiska utspel. Sedan Donald Trump återtog presidentposten i januari har han snabbt drivit igenom nya importtullar mot flera länder och regioner, däribland Kina, Kanada och Europa. Dessa har redan svarat med motåtgärder, vilket ökat spänningarna på de globala marknaderna ytterligare.
Samtidigt har Trumps hantering av kriget i Ukraina mötts av skarp kritik i Europa. Som en direkt följd ligger nu Europas fokus på att snabbt stärka sin militära kapacitet för att bättre kunna hantera både nuvarande och framtida hot. Den förändrade amerikanska utrikespolitiken har ökat osäkerheten kring det globala säkerhetsläget. Om handelskriget eskalerar kommer osäkerheten för den globala ekonomiska tillväxten och de finansiella marknaderna att öka ytterligare.
Så har börsen reagerat
Den politiska turbulensen i kombination med svagare ekonomisk statistik har fått tydliga avtryck på börserna i USA. Hittills i år har de amerikanska börserna S&P 500 och Nasdaq fallit närmare 14 procent respektive 18 procent i svenska kronor.
En tydlig trend på aktiemarknaden just nu är rotationen från USA till europeiska och svenska aktier, där faktorer som lättnader i den tyska skuldbromsen och Europas pågående militära upprustning är några av drivkrafterna. Men framför allt handlar det om osäkerheten kring den globala handeln som Trumpadministrationen har orsakat.
Hittills i år har den svenska börsen OMXS30 och den europeiska Euro Stoxx 50 avkastat 8 respektive 7 procent i svenska kronor. Sammanfattningsvis får man får förbereda sig för att fler politiska utspel är att vänta och att osäkerheten kommer att fortsätta prägla de finansiella marknaderna framöver.
Avkastningssiffrorna är per den 14 mars 2025.
Tre snabba tips
1. Se över din risknivå
För den som sparar långsiktigt, säg 10 år eller längre, kvarstår det faktum att aktier historiskt sett visat sig svårslaget. Men det är viktigt att se till att risknivån är rätt för dig. Kapital som behöver användas inom en snar framtid har inget på börsen att göra. Dessutom, om den senaste tidens börsturbulens bidragit till sömnlösa nätter och oro så bör man fundera på om den långsiktiga risknivån i portföljen är rätt.
2. Balansera din portfölj
För att skydda sig mot bakslag behöver vi tänka på balansen i portföljen. Det kan handla om att sprida innehaven mellan olika risknivåer, branscher, och fördelningen mellan fondtyper (aktiefonder, räntefonder, blandfonder m.m.). Men också fördelningen mellan exempelvis tillväxtaktier och värdeaktier.
3. Spara regelbundet
Sprid ut dina investeringstillfällen med hjälp av månadssparande, det är svårt att tajma marknaden.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Hur mycket kan ett månadssparande ge
Andra läser om

USA:s tullpolitik skakar marknaderna – så ska du tänka
Den nya amerikanska tullpolitiken har skapat kraftiga reaktioner. Det är turbulent på börsen samtidigt som risken för ... Läs mer

Så hanterar du börsoron – experternas bästa tips
De senaste tidens turbulens på finansmarknaderna väcker frågor om hur privatekonomin påverkas. Vad kan man själv göra ... Läs mer

Skandia Liv ger dig långsiktig trygghet
Under den senaste månaden har USA kraftigt lagt om sin tullpolitik, vilket väcker oro för en eskalerande ... Läs mer