Gå till innehåll

Nu öppnas dörren för svenska aktier - så kan du tänka som sparare

Det finns goda skäl att vara optimistisk om både börsen och ekonomin 2025. Det skriver våra experter i nya Placeringsutsikter. Särskilt i Sverige då lägre räntor, skattesänkningar och ökade inkomster kan stärka hushållens plånböcker i år.

Seyran Naib Fransson är makroekonom på Skandia.

I år kommer vändningen i den svenska ekonomin. Detta efter en period av stillastående. Hög inflation har pressat hushållen, men nu stärks inkomsterna av löneökningar, en stabilare arbetsmarknad och en mer expansiv finanspolitik.

 Det ger stöd åt konsumtionen och driver tillväxten under 2025, skriver våra experter.

”Löneökningarna och den förmodade förbättringen på arbetsmarknaden, är i sig tillräckligt för att hushållen ska få en positiv real inkomstutveckling nu när inflationen kretsar kring inflationsmålet.”

Under fjärde kvartalet 2024 växte den svenska ekonomin med 0,2 procent. Riksbanken har sänkt styrräntan från 4,00 procent till 2,25 procent och kan sänka ytterligare, om de ser att det behövs för att påskynda återhämtningen.

Börsen: Svenska aktier kan lyfta

2024 präglades av osäkerhet och stora svängningar. Men trots det slog många av världens börser nya rekord, även om det finns stora regionala skillnader i avkastning. Sett till breda MSCI-index hittar vi MSCI USA-index i topp som i svenska kronor avkastade omkring 36 procent. Trots att aktievärderingarna nu är höga på vissa håll finns det fortsatt optimism för börsåret 2025, skriver vi i Placeringsutsikter.

De senaste åren har globalfonder ökat kraftigt i popularitet och det är nu den absolut vanligaste fondtypen. Men få sparare är medvetna om att ett världsindex innehåller nästan 80 procent nordamerikanska aktier, där en stor del är teknik- och AI-bolag.

”Att investera globalt har varit en bra och välfungerande strategi under många år. Men många svenska sparare underskattar hur liten andel svenska aktier de faktiskt har i sina portföljer. Med en knapp procent av ett världsindex får du ytterst lite med exponering mot svenska bolag”, skriver våra experter.

Därför kan det vara rimligt att ha en exponering mot svenska aktier för att få en mer balanserad portfölj på lång sikt. 

Tullar kan skada arbetsmarknaden

Men det finns risker. Nya amerikanska handelstullar kan slå mot svensk export och om efterfrågan sviktar kan arbetsmarknaden försvagas.

”En stor risk för framtida tillväxt är att politiska beslut, inte minst i USA under Trumps ledarskap, kan skapa osäkerhet och förändra förutsättningarna för både inflation, ekonomisk tillväxt och finansmarknader. Och det är en risk som inte bör underskattas,” skriver våra experter.

Tre snabba tips

1. Se över dina svenska innehav

Många svenska sparare har en låg andel inhemska aktier. Starka bolag inom industri och finans kan ge stabilitet och breddar portföljen.

2. Håll koll på globala risker

Politiska beslut, särskilt i USA, kan påverka både börsen och inflationen. Sprid dina investeringar för att minska risken vid oväntade händelser.

3. Se till att tänka långsiktigt

Marknaden går upp och ner, men långsiktigt har aktier historiskt sett gett bra avkastning. Försök att inte reagera på kortsiktiga svängningar.

Fördjupa dig i Placeringsutsikter här

Makro: 2025 – Året då skillnaderna blir tydliga

Marknad: Finns mer att hämta under 2025

Portfölj: Dags att öka i svenska aktier?

Sverige: I år startar återhämtningen

Tänk på

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.