Nya tullarna oroar marknaden – så kan du tänka kring sparandet
Det amerikanska tullpaketet har fått världshandeln att skaka. Börserna har backat kraftigt samtidigt som risken för eskalerande handelskrig ökat, enligt vår makroekonom Seyran Naib Fransson. Hur ska du tänka kring ditt långsiktiga sparande när det är turbulent på marknaden?

Inledningen av 2025 har präglats av politisk och ekonomisk osäkerhet. USA:s president Donald Trumps nya tullpaket har ökat ovissheten ytterligare.
– Det här är det mest aggressiva tullpaket vi har sett på mycket länge. Beskedet har skakat marknaderna och ökat risken för ett eskalerande handelskrig, säger Seyran Naib Fransson.
De nya amerikanska tullarna består av en minimitull på 10 procent mot samtliga länder, plus landsspecifika tullar mot länder med stora handelsöverskott gentemot USA – till exempel 20 procent mot EU, 34 procent mot Kina och 24 procent mot Japan.
– USA motiverar tullnivåerna med att det är ett svar på andra länders tullar, skatter och regleringar riktade mot amerikanska varor. Samtidigt har USA signalerat att man är öppen för förhandlingar med länder om nivån på deras individuella tullar, säger Seyran Naib Fransson.
Tre snabba tips
1. Se över din risknivå
För den som sparar långsiktigt, säg 10 år eller längre, kvarstår det faktum att aktier historiskt sett visat sig svårslaget. Men det är viktigt att se till att risknivån är rätt för dig. Kapital som behöver användas inom en snar framtid har inget på börsen att göra. Dessutom, om den senaste tidens börsturbulens bidragit till sömnlösa nätter och oro så bör man fundera på om den långsiktiga risknivån i portföljen är rätt.
2. Sprid riskerna i ditt långsiktiga sparande
För att skydda sig mot bakslag behöver vi tänka på balansen i portföljen. Det kan handla om att sprida innehaven mellan olika risknivåer, branscher, och fördelningen mellan fondtyper (aktiefonder, räntefonder, blandfonder m.m.). Men också fördelningen mellan exempelvis tillväxtaktier och värdeaktier.
3. Spara regelbundet
Sprid ut dina investeringstillfällen med hjälp av månadssparande, det är svårt att tajma marknaden.
I praktiken en skatt på import
Minimitullen på 10 procent för alla länder införs den 5 april medan de resterande specifika tullarna träder i kraft den 9 april. Många länder och regioner, däribland EU, har aviserat att de planerar motåtgärder om förhandlingar inte leder till lösningar. Produkter som redan omfattas av sektorsspecifika tullar, exempelvis stål, aluminium, bilar och bildelar – påverkas inte av de nya nivåerna, utan behåller tidigare tullar på 25 procent.
Tullarna innebär i praktiken en skatt på import som driver upp kostnader för företag och konsumenter i USA, enligt Seyran Naib Fransson.
–Det riskerar att ge en ny inflationsimpuls, särskilt i ett läge där inflationen i USA redan envist ligger över målet. Åtgärderna väntas också belasta amerikanskt näringsliv – i synnerhet sektorer med omfattande globala leverantörskedjor.
Så kan du tänka med sparandet
I år har det breda amerikanska indexet S&P 500 backat över 17 procent i svenska kronor medan svenska OMXSPI är ned nära 5 procent sedan årsskiftet (avkastningssiffrorna är per den 4 april). Att i det läget börja stuva om för mycket i sparandet är sällan klokt om man är långsiktig, enligt Seyran Naib Fransson.
– I sådana lägen tenderar känslorna att ta över och de leder sällan till bra beslut när det gäller investeringar. Man riskerar att sälja av det som gått dåligt precis innan det vänder upp och köpa det som redan stigit när uppgången redan påbörjats.
Hon anser att ett bättre tillvägagångssätt är att ha en tydlig plan för hur portföljen ska fördelas mellan exempelvis USA, Sverige, Europa och tillväxtmarknader men även mellan olika tillgångsslag som aktier och obligationer. För kortsiktigt sparande är aktieplaceringar inte att rekommendera.
– I turbulenta tider går det inte att ge samma råd till alla. Om det är så att tidshorisonten har ändrats så kan det vara rätt att skruva på portföljen trots turbulensen. Men sparar man på väldigt lång sikt kan det vara läge att fundera på om man har utrymme att öka risken, givet att den senaste tidens nedgångar inte skrämmer.
En portfölj med långsiktigt sparande består ofta av olika beståndsdelar. Det kan vara traditionell förvaltning i Skandia Liv, där kortsiktiga svängningar på marknaden jämnas ut med hjälp av återbäringsräntan.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om

Nya tullarna oroar marknaden – så kan du tänka kring sparandet
Det amerikanska tullpaketet har fått världshandeln att skaka. Börserna har backat kraftigt samtidigt som risken för ... Läs mer

Ebba shoppar aktier i stället för kläder
Sparexperten Ebba Holmqvist vill inspirera fler unga till att spara i fonder och aktier. Själv har hon bytt klädinköp ... Läs mer

Får du tillbaka på skatten? Här är 6 smarta tips till dig
Har skatteåterbäringen dykt upp lite som en oväntad bonus på kontot? Kanske vill du passa på att spara, spendera – ... Läs mer