Så påverkas du som sparare av USA-valet
Det står nu klart att Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet och blir därmed USA:s 47:e president. Hur påverkas svensk ekonomi av valutgången? Hur kan du tänka med ditt sparande? Våra experter Maria Qundos och Seyran Naib reder ut.
Har du 15 minuter över? Lyssna på hela samtalet om USA-valet med Seyran Naib och Maria Qundos i vår podd En påse pengar.
Hur stor roll spelar valet för svensk ekonomi?
– Det finns flera faktorer som kan påverka den svenska ekonomin. Vi är väldigt exportberoende och USA är en otrolig viktig handelspartner för oss. Donald Trump vill höja tullarna upp till 60 procent på kinesiska varor och 10–20 procent för andra länder – bland annat EU. Vilket kan innebära en minskad export till USA och en påverkan på vår ekonomi, säger Maria Qundos och fortsätter:
– Svenska börsbolag genererar väldigt stor andel av sin vinst i USA och vi svenskar är allmänt kända för att vara bra på att spara. Har du en global aktiefond idag så är ca tre fjärdedelar investerade i amerikanska bolag. Att det amerikanska valet spelar stor roll för Sverige är självklart.
Hur påverkas börsen av USA-valet?
Börsen handlas just nu på rekordnivåer och de som investerar i amerikanska aktier visar inte något tecken på att sakta ner. Det amerikanska aktieindexet har slagit rekord 47 gånger i år. Nu när Trump har vunnit valet kan vi potentiellt se större svängningar på börsen, vilket kan påverka ditt sparande och ekonomi.
– Börsen har historiskt sett gått bäst när demokraterna har styrt, det beror på att republikanerna ofta tagit över när USA stått inför en lågkonjunktur – något som inte är bra för börsen. Nu när Trump vunnit valet har den initiala reaktionen på finansmarknaden varit positiv med tydliga börsuppgångar. Fokus verkar ligga på delar av Trumps politik som är positiv för börsbolagen med bland annat sänkta bolagsskatter, säger Maria Qundos.
Hur kan man tänka kring sitt sparande?
Om du är långsiktig med ditt sparande bör du se förbi stora händelser som USA-valet. Har du en långsiktig plan bör du hålla dig till den. Se över din riskprofil, tänk långsiktigt och försök att inte hoppa in och ut på marknaden. Risken är stor att du gör ogenomtänkta förändringar i portföljen om du försöker tajma upp och nedgångar på börsen. Se till att ha risknivå som du känner dig bekväm med, då kommer du kunna sova gott om nätterna.
– Ju längre tid du planerar att ha dina pengar placerade, desto större svängningar tål portföljen. Månadsspara regelbundet i både upp- och nedgångar. Samtidigt är det klokt att se över risknivån. Är det så att du har en stor summa pengar som du inte har placerat så är det bra att sprida dina investeringar så du kommer in på börsen och får avkastning. Jag tycker att du ska se förbi svängningarna och sen fortsätta som du har gjort, säger Seyran Naib.
Tre snabba tips
1. Se över din risknivå
För den som sparar långsiktigt, säg 10 år eller längre, kvarstår det faktum att aktier historiskt sett visat sig svårslaget. Men det är viktigt att se till att risknivån är rätt för dig.
2. Sprid riskerna i ditt långsiktiga sparande
För att skydda sig mot bakslag behöver vi tänka på balansen i portföljen. Det kan handla om att sprida innehaven mellan olika risknivåer, branscher, och fördelningen mellan fondtyper (aktiefonder, räntefonder, blandfonder m.m.). Men också fördelningen mellan exempelvis tillväxtaktier och värdeaktier.
3. Spara regelbundet
Sprid ut dina investeringstillfällen med hjälp av månadssparande, det är svårt att tajma marknaden.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Dubbelsänkning av styrräntan: Vad betyder det för din ekonomi?
Riksbanken sänker styrräntan från 3,25 procent till 2,75 procent och signalerar fortsatta räntesänkningar framöver. Vad ... Läs mer
Så påverkas du som sparare av USA-valet
Det står nu klart att Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet och blir därmed USA:s 47:e president. Hur ... Läs mer
Diamant Salihu: Så skyddar du dig mot dagens bedrägerier
Vi behöver alla hjälpas åt för att stänga kranen av pengar som fyller på bedragarnas fickor. Det menar Diamant Salihu, ... Läs mer