Gå till innehåll

Nu sänks skatten på ditt sparande – så påverkas du

Regeringen meddelade nyligen ett förslag att skatten på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar ska sänkas för sparande upp till vissa nivåer. Hur påverkar förslaget din privatekonomi och hur kan du tänka med ditt sparande? Vår pensionsekonom Mattias Munter reder ut.

Från årsskiftet ska det enligt förslaget bli skattefritt att spara och investera på ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring upp till 150 000 kronor. Från 2026 kommer taket höjas till 300 000 kronor.

Mattias Munter ser positivt på beskedet.

— Det är bra med reformer som uppmuntrar till sparande framför exempelvis snabba lån. Det är också en fråga som är viktig för oss och våra kunder och som vi drivit under lång tid.

Med dagens ränteläge blir skattelättnaden enligt förslaget från regeringen upp till cirka 1 500 kronor per år för 2025 och upp till drygt 3 000 kronor för 2026. Den som sparat mer än det schablonbeskattas på det belopp som överstiger 150 000 kronor.

”En fråga som är viktig för våra kunder”

Vi har länge arbetat för att främja sparande och regeringens nya besked kan uppmuntra fler att stärka sin ekonomi på sikt.

— Nu väljer regeringen att fasa ut ränteavdrag för lån utan säkerhet och skickar samtidigt med skattelättnaden för ISK och kapitalförsäkring en signal till fler att komma igång med ett sparande för att bygga upp en egen ekonomisk trygghet, säger Mattias Munter.

Det kan därför vara dags dig som inte har en kapitalförsäkring eller ISK att starta ett sådant sparande.

— Sjunkande räntor och skattesänkningar på inkomst ger bättre marginaler för många hushåll. En del av detta utrymme behövs förstås för vardagsbudgeten men en del kan också sparas för att samtidigt stärka ekonomin i framtiden, avslutar Mattias.

Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2025. Det betyder att du kommer betala skatt som vanligt på ditt sparande 2024.

Mattias snabba spartips

1. Se detta som en chans att se över eller komma igång med ditt sparande. Börja redan idag med att bygga upp en ekonomisk trygghet för framtiden.

2. Den som varken har en kapitalförsäkring eller ISK för sitt sparande kan överväga att byta eller starta ett sådant sparande.

3. Är det sparande till barnen som ska ske i deras namn kan det vara bra att tänka på att ISK kommer att fungera bäst. Kapitalförsäkring kräver att individen har några andra inkomster att göra avdrag mot.

4. Sjunkande räntor och skattesänkningar på inkomst ger bättre marginaler för många hushåll. En del av detta utrymme behövs förstås för vardagsbudgeten men en del kan också sparas för att samtidigt stärka ekonomin i framtiden.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter