Pensionsekonomen: Så kan du stärka din pension med flera tusenlappar
Livslängden ökar och fler väljer att stanna kvar längre på arbetsplatsen. I vår nya rapport, Jobbonärslivet – om att kombinera arbete med pension, visas på hur positivt det kan vara med ett mer flexibelt slut på arbetslivet.
Att arbeta fram till riktåldern är en bra strategi för att stärka sin pension, men genom att stanna kvar på arbetsmarknaden även därefter så blir de ekonomiska effekterna ännu större. Riksdagen har beslutat att riktåldern för åren 2020 – 2023 är 67 år, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026 – 2029.
– Den här rapporten visar vad ett längre arbetsliv betyder för att få en bra pension. Att jobba till riktåldern har en tydlig positiv effekt på pensionerna, men det vi nu visar på är också vilken otrolig kraft det finns i att ha kvar en fot i arbetslivet även därefter, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.
I vår nya rapport Jobbonärslivet granskas årskullarna födda på 1960-talet – hur de kommer påverkas av att kombinera arbete med pension i slutet av arbetslivet.
Såväl i tjänstemannayrken som i mer traditionella arbetaryrken finns det stora vinster med att trappa ned på jobbet i stället för att gå i pension. Rapporten visar att du som anställd kan öka din pension med flera tusenlappar i månaden om du arbetar några år till.
”Den fysiska och psykiska hälsan gynnas av att fortsätta vara aktiv”
Rapporten visar till exempel att en tjänsteman kan öka sin pension med 6000 kronor i månaden, genom att arbeta två extra år på halvtid innan man går i full pension. För en kommunalt anställd i ett mer traditionellt arbetaryrke är samma siffra cirka 3 000 kronor i högre pension.
Det handlar inte bara om ekonomin även den fysiska och psykiska hälsan gynnas av att fortsätta vara aktiv och sysselsätta sig i vardagen. Mattias Munter ser ljust på framtiden – att flera kan komma att kombinera arbete med pension.
– Jag är övertygad om att vi kommer att ha en mer flexibel syn på pensionering framöver. Allt fler kommer att kombinera arbete med pension som jobbonärer. För de som kan, vill och orkar finns det inte bara stora ekonomiska effekter att hämta. Även den fysiska och psykiska hälsan gynnas av att fortsätta vara aktiv och i sysselsättning, avslutar Mattias Munter.
Så kan du stärka din pension med mellan 3 000 – 12 000 kronor
Att som 60-talist fortsätta jobba två år på halvtid efter riktåldern leder till att pensionen ökar med drygt 6 000 kronor per månad för privata tjänstemän, och med drygt 4 000 kronor per månad för offentligt anställda.
Att i stället jobba deltid fyra år ger en kraftig förbättring i pensionskuvertet med mellan 6 600 kronor och över 12 000 kronor.
Scenarier som undersöks i rapporten:
Så stärks pensionsinkomsten av att arbeta deltid (50%) 2 år extra efter riktåldern
Så stärks pensionsinkomsten av att arbeta deltid (50%) 4 år extra efter riktåldern
Riktåldern är ett märke som ska ta hänsyn till livslängdsutvecklingen och som bland annat styr när det är dags att ta ut allmän pension eller garantipension för varje årskull.
Elisabeth, 76 år, trivs bäst som jobbonär: "Jag känner mig fri"
Efter över ett halvt sekel som undersköterska har Elisabeth Andersson inga planer på att sluta. I stället har hon fått hjälp att på ett smart sätt kombinera jobb och deltids-pension. ”Det var självklart för mig att fortsätta jobba, och det är helt på mina villkor.”
4 tips till dig som vill bli jobbonärAndra läser om
Så funkar flytträtten och det här ska du tänka på – pensionsekonomens bästa tips
Genom att flytta din pension kan du ta större kontroll över ditt pensionssparande. Maximera potentialen för avkastning ... Läs mer
Efter nya reglerna – mindre lönsamt för pensionen att ha jobbat
Vår senaste rapport visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett ... Läs mer
Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare
Du som är företagare har fram till 31 december att starta ett pensionssparande eller passa på att göra en ... Läs mer
Snart dags att gå i pension? Här är bra saker att tänka på och 3 fällor att undvika
Genom att optimera pensionsuttagen kan dina totala inkomster under din pensionstid öka. Vår pensionsekonom Mattias ... Läs mer
Sveriges nöjdaste kunder – sju år i rad!
Sveriges pensionskunder har sagt sitt – igen! För sjunde året i rad har vi Sveriges nöjdaste företagskunder i kategorin ... Läs mer