Gå till innehåll

Riksbanken sänker styrräntan – så påverkas du som bolånetagare

Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Efter hittills tre sänkningar i år. Vad betyder det för dig som bolånetagare?

Inflationstrycket lättar

Vår ekonom Maria Qundos framhåller att inflationen utvecklats sig ungefär som Riksbanken förväntat sig. Därför sänkte Riksbanken räntan och förutspår ytterligare två sänkningar i år. Eventuellt kan räntan sänkas med 0,5 procentenheter vid något av dessa två tillfällen.

Fortsatt gradvisa räntesänkningar framöver  

För tillfället är inflationen låg och arbetslösheten stigande, men under 2025 kommer svensk ekonomi antagligen att växa ganska starkt där hushållens konsumtion kommer att leda uppgången med stöd från lägre räntor och skattelättnader från regeringen.

– Samtidigt finns det risker, både uppåt och nedåt, för både realekonomin och inflationen. Det geopolitiskt osäkra läget, kronans växelkurs och det amerikanska valet kan tex förändra bilden. För mer kring till exempel det amerikanska valet se våra nyligen publicerade Placeringsutsikter, säger Maria Qundos.   

Nyhet! Nu sänker vi räntan på våra bolån med tre månaders bindningstid. Använd vår bolånekalkyl för att se vilken ränta just du kan få.

Bolån påverkas – bland annat av sänkt styrränta

– Frågan idag var inte så mycket om utan snarare hur mycket Riksbanken skulle sänka räntan. Att räntan är på väg ned är något som gläder många bolånekunder som får lägre räntekostnader. Det man bör beakta är att Riksbankens räntesänkning inte automatiskt slår igenom på bolåneräntorna då de även påverkas av andra faktorer. Vi uppmuntrar bolånekunder att se över sina bolåneräntor och jämföra sin nuvarande ränta med räntan man kan få hos aktörer som erbjuder transparenta och förhandlingsfria bolån. Är man inte nöjd bör man överväga att flytta sitt bolån, säger Arvid Krönmark, VD Skandiabanken.

Arvid Krönmark 1500px.jpg

Arvid Krönmark, VD för Skandiabanken

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Fler nyheter