Gå till innehåll

Dubbelsänkning av styrräntan: Vad betyder det för din ekonomi?

Riksbanken sänker styrräntan från 3,25 procent till 2,75 procent och signalerar fortsatta räntesänkningar framöver. Vad betyder en dubbelsänkning för din ekonomi och hur påverkar det ditt sparande?

Beskedet var i linje med förväntningar då Riksbanken tidigare signalerat att styrräntan kan komma att sänkas med 0,50 procentenheter någon gång under 2024. Det är den största räntesänkningen på över tio år. 

– Inflationen har fallit tillbaka och ligger i vissa fall under inflationsmålet, inflationsförväntningarna är väl förankrade och svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur. Samtidigt finns det få tecken på återhämtning för svensk ekonomi. Därför anser Riksbanken att det är nödvändigt att sänka räntan i snabbare steg den här gången, säger vår expert Seyran Naib. 

Räntesänkningar är efterlängtat av många bolånetagare och framöver kommer fler uppleva lägre kostnader.

– Många hushåll och företag ser fram emot lägre räntekostnader. Plånbokseffekterna kommer bli särskilt tydliga under nästa år när räntesänkningar i kombination med att konjunkturen förbättras, reallönerna stiger och finanspolitiken blir mer expansiv ger hushållen större möjlighet att öka sin konsumtion säger Seyran Naib och fortsätter:

– Återhämtningen i Sverige kommer framför allt drivas av hushållens konsumtion som under en längre tid dämpats. Även arbetslösheten väntas vända nedåt igen under nästa år när efterfrågan ökar.

Den 8:e maj valde Riksbanken att sänka styrräntan, vilket var den första räntesänkningen sedan 2016. Förutom en räntesänkning i augusti har ytterligare en skett i september, och i november en dubbelsänkning.

– Ett räntebesked återstår för i år och Riksbanken öppnar för fler sänkningar framöver. Styrräntan väntas bottna kring 2 procent under första halvåret av 2025, säger Seyran Naib.

Så kan du tänka som bolånetagare

Arvid Krönmark, VD för Skandiabanken, kommenterar beskedet och hur du kan tänka som bolånetagare.

– Frågan idag var inte så mycket om utan snarare hur mycket Riksbanken skulle sänka räntan. Att räntan är på väg ned är något som gläder många bolånekunder som får lägre räntekostnader och den allmänna synen är att de rörliga räntorna ska fortsätta ned ytterligare en bit in i 2025. Däremot börjar vi se tecken på att de längre bundna räntorna, som ännu ligger markant under den rörliga, möjligen visar tecken på att börja plana ut, säger Arvid Krönmark och fortsätter:

– Det man bör notera är att Riksbankens räntesänkning påverkar det allmänna ränteläget men att bolåneräntor även påverkas av andra faktorer. Om du har ett så kallat rörligt bolån är det egentligen en bindningstid på tre månader och räntan justeras således var tredje månad.

Arvid Krönmark 1500px.jpg

Arvid Krönmark, VD, Skandiabanken

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter