Vill du också spara ditt elstöd? Så skulle sparproffset investera 10 000 kronor
När elstöds-pengarna snart ramlar in på kontot kommer en av tre svenskar behöva täppa igen hål i ekonomin. Men nästan lika många kommer att spara pengarna, visar vår nya undersökning. Hur gör man det smartast? Här avslöjar Andra ”Börshajen” Farhad hur hon hade investerat en klumpsumma idag, och ger sina bästa tips.
Under februari börjar elstödet betalas ut. Tre av tio svenskar kommer att använda det till att betala räkningar men nästan lika många, 28 procent, kommer att använda det till någon form av sparande. Det visar en färsk Novus-undersökning som vi har gjort.
Kan öka kontrollen
– Att så många fortfarande prioriterar sparandet är både glädjande och något oväntat i det här omvärldsläget. Att hålla i sitt sparande även genom tuffa tider kan vara ett bra sätt att minska oron och öka sin egen känsla av kontroll och är en av flera viktiga nycklar för att själv kunna förbättra sin framtida pension. Därför är det glädjande att undersökningen också visar att hushållen fortsatt prioriterar det långsiktiga sparandet, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Det som möjligen också blir tydligt med vår undersökning är att det finns stora skillnader. En del kan tvärtom behöva minska sitt sparande nu.
– Jag har förståelse för det. När det åter är möjligt rekommenderar jag att fortsätta månadsspara. Även om det är en liten summa kan den med ränta på ränta-effekten betyda mycket för den framtida pensionen, säger Mattias.
Bestäm sparhorisont
Så om man tänker spara elstödet, hur investerar man då en klumpsumma bäst just nu? Vi frågade Andra ”Börshajen” Farhad hur hon hade investerat 10 000 kronor idag.
– Först och främst är det viktigt att bestämma sig för vilken sparhorisont man vill ha, långsiktigt är såklart att föredra! Därefter måste du bestämma dig för hur mycket risk du vill ta. Ju mer långsiktig du är, desto mer risk kan du ta. Börsen svänger kortsiktigt men över tid har den historiskt sett alltid gått upp, svarar hon och tillägger:
– Aktier kanske låter hippt och coolt men aktier är inte till för alla. Börja inte med aktier direkt ifall du är nybörjare och saknar tid och engagemang. Då är fonder ett bättre alternativ.
Sprid riskerna
För att sätta ihop en bra fondportfölj som nybörjare kan du välja ut tre eller fyra fonder, tipsar Andra.
– Jag hade valt att månadsspara i en globalfond, en sverigefond, en indexfond och en svensk aktiefond, säger hon.
Det kan vara bra att inte sätta in alltihop som en klumpsumma, tipsar Andra:
– Jag hade fördelat mina 10 000 kronor över fem månader, satt in 2 000 kronor per månad, och 500 kronor per fond.
Fortsätt månadsspara
Och – när hela beloppet var investerat hade Andra inte stannat där:
– Därefter hade jag fortsatt avsätta en del av min lön varje månad till sparandet i fondportföljen. Det som är bra med ett fondsparande är att du kan automatisera månadssparandet så att pengarna dras från ditt konto varje månad och rakt in i din fondportfölj. Du kan luta dig tillbaka i soffan och lägga din tid på annat med gott samvete, avslutar hon.
Läs också: Här hittar du bra tips för ditt pensionssparande
Skydda dig mot bedrägerier
Bedrägerier via samtal, sms och på nätet är vanligt. Här är några av våra viktigaste tips för att undvika dem:
- Svara inte på okända nummer.
- Ge aldrig någon annan tillgång till ditt BankID eller koder, och använd dem inte på uppmaning av någon annan.
- Innan du loggar in med BankID, säkerställ att du är på rätt webbplats.
- Misstänker du att du har blivit drabbad av ett bedrägeri, ta genast kontakt med vår kundservice.
Vad kan ett månadssparande ge?
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Diamant Salihu: Så skyddar du dig mot dagens bedrägerier
Vi behöver alla hjälpas åt för att stänga kranen av pengar som fyller på bedragarnas fickor. Det menar Diamant Salihu, ... Läs mer
Då märks räntesänkningarna i din plånbok
Efter en lång period av högt svenskt ränteläge är Riksbankens senaste sänkningar efterlängtade av många bolånetagare. ... Läs mer
Sugen på att komma igång med ett sparande? Bästa tipsen till dig
Du är ung och taggad, i slutet av gymnasiestudierna eller kanske precis i början av nästa kapitel i livet där planer på ... Läs mer